Všetci ľudia na svete sme pútnikmi. Nosíme Krista vo svojom srdci, lebo sme veriaci a prijali sme Ho, bez Neho sme blúdiaci. Izraelský národ putoval s archou po púšti, Ježiš putoval ešte pred narodením, potom s rodinou cez púšť do Egypta.

Mária sa tiež vybrala na cestu. Stretnutie s Bohom ju naplnilo radosťou, ktorú chcela odovzdať iným. Mária svoje dieťa darovala ľudstvu. Aj my máme svoje deti vychovať a darovať svetu. Mária sa zapojila do dejín ľudstva. Tajomstvo Božie ani ona nechápala, ale uverila. Ani my nepochopíme všetko v tomto svete.

Pre človeka, ktorý má svoju vlastnú životnú púť každý jednotlivo, je dôležité držať sa Kristovho učenia. Najmä v súčasnej dobe treba pomáhať ťažko skúšaným, chudobným a utečencom. Treba podporiť prenasledovaných kresťanov – materiálne i modlitbou.

Veľký dôraz by sme mali klásť na dôležitosť odpúšťania a zmierenia a sami ho uskutočňovať v medziľudských vzťahoch. Ak budeme milosrdní my k iným, milosrdenstvo bude dané aj nám.

Mali by sme obetovať celý svoj deň, svoje modlitby, práce, radosti aj utrpenia v spojení s Ježišom Kristom, ktorý sa nebeskému otcovi stále obetuje vo svätej omši za spásu sveta. Aby sme mali múdrosť rozoznať pravdu od nepravdy. Vieru v konečné víťazstvo pravdy. Ochotu podľa poznanej pravdy žiť. Odvahu stať sa novým človekom. Chuť do nového života. Schopnosť radovať sa zo života. Nádej, že sa to všetko naplní v novom živote. Lásku, lebo bez lásky by to bolo všetko nezmyselné.