Pri príležitosti slávenia patrocínia farského kostola i farnosti sa na sviatok Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa uskutočnil v Sabinove po prvýkrát Farský deň 2008. Oslavy spojili farnosť i samosprávu (sv. Ján Krstiteľ je patrónom aj mesta), ale najmä malých i veľkých Sabinovčanov, ako aj cezpoľných, do jednej veľkej rodiny. Každý jej člen mal v tento ojedinelý deň možnosť (poniektorí pritom po prvýkrát) nahliadnuť do „všetkých komnát a tajomstiev“ rímsko-katolíckej fary, nájsť si svoje stanovište na námestí, či pri pohľade z veže hľadať všetky krásne zákutia Sabinova.
Každá rodina sa aspoň raz týždenne stretne pri slávnostnom stole, aby spolu stolovala. Tá sabinovská sa stretla v tento deň pri obetnom stole počas slávnostnej sv. omše. Som nesmierne rád, že sme sa tu dnes stretli ako veľká rodina. V dnešnej dobe totiž je veľmi veľa rodín, ktoré nedokázali odolať nástrahám tohto sveta a rozpadávajú sa. Teší ma, že sme i tu pri oltári vytvorili skutočne krásne spoločenstvo – vyznal sa počas homílie pred svojimi rodákmi, a aj pred spolubratmi kňazmi, pochádzajúcimi zo Sabinova, momentálne v Kanade pôsobiaci vdp. Jozef Vaňo.
Predpoludňajšiemu duchovnému programu predchádzala celonočná adorácia, za farnosť a mesto, a v predvečer mládežnícka sv. omša. Bohatý duchovný a kultúrny program pokračoval v deň osláv popoludní duchovnou nádielkou: na pódiu modlitbou a piesňami chvál za mesto i farnosť, ktorú viedlo spoločenstvo Dom Júdov, radostným svedectvom o živom Ježišovi Kristovi cez členov Koinonie, predstavením o Nevedkových dobrodružstvách a speváckych talentoch žiakov Cirkevnej ZŠ, výstupmi na vežu a zábavným programom pre deti aj dospelých, o ktorý sa postarali na svojich stanovištiach na námestí sabinovskí eRkári, skauti a saleziánske rodiny a spolupracovníci na námestí.
Predely medzi jednotlivými vystúpeniami na pódiu vhodne vypĺňali a spríjemňovali celkovú atmosféru vydareného popoludnia tóny dychovej hudby Sabinka. Umelecký rozmer dodala tomuto dňu i výstava nádejnej maliarky Andrey Spišiakovej, ktorá bola inštalovaná v záhrade fary. Zaspomínať na dávne i nedávne časy si zas mohol každý pri pohľade na fotografie prezentované v priestoroch fary. Stretnutie veľkej rodiny ukončil koncert hudobnej skupiny Kerygma, ocenenej Aurelom 2007.
Zmyslom a cieľom Farského dňa podľa slov farára - dekana Ladislava Cichého bolo: vytvoriť priestor pre vzájomné spoznávanie sa, užšie spojenie všetkých členov sabinovského spoločenstva do skutočne milujúcej rodiny, a zároveň vydávanie svedectva o viere v živého Boha, čo verím prispeje k následnému pritiahnutiu tých, ktorí sú od Krista, a niekedy aj nášho spoločenstva, vzdialení.
Či sa tento cieľ naplnil si môžu účastníci i jeho organizátori (hlavne členovia farskej rady - kurátori a mnohí dobrovoľníci) zodpovedať – zhodnotiť okrem iného aj vďaka tejto malej ankete:
Danka: Celá táto ojedinelá akcia sa mi veľmi páčila. Veľmi sa mi rátalo, že fara a farnosť otvorila dokorán svoje dvere, a umožnila nahliadnuť do jej fungovania a následne všetkých vtiahnuť ešte do užšieho spoločenstva miestnej cirkvi.
Jozef: Z pohľadu skautov hodnotím túto akciu veľmi pozitívne. Mohli sme ukázať, čo v meste robíme, a bol to pre nás v podstate aj taký malý nábor. No cením si najmä to, že sme sa všetky spoločenstvá spojili v jednej myšlienke, ktorú bolo zo všadiaľ cítiť. Ježiš nás skutočne spojil.
Katarína: Nielen ja, ale i celá moja rodina a mnohí moji známi sme sa zhodli na tom, že táto akcia sa dá označiť jediným slovom – super. Pre mnohých malo svoje opodstatnenie otvorenie dverí farského úradu, pretože poniektorí v podstate po prvýkrát zistili, že v jej priestoroch beží veľa aktivít a stretáva sa množstvo spoločenstiev, farská charita, atď... Akciu ocenili nielen dospelí, ale aj tínedžeri, a tým je niekedy naozaj ťažké vyhovieť. No večerný koncert kapely Kerygma, v ktorej hrá aj náš pán kaplán Supek, doplnený o zážitky zo Svetového dňa mládeže v Sydney v podaní nášho tam pôsobiaceho rodáka kňaza Petra Vojtka, ich srdciam skutočne, podľa slov nielen mojej vnučky, ulahodil.
Petra: Som presvedčená, že farský deň splnil svoj cieľ. My sme napríklad mohli ponúknuť priamo na ulici prostredníctvom tancov, zaplietania vrkočov a tvorivých dielní pohľad rodičom a aj ich ratolestiam na to, čo robíme na eRko stretkách a veruže máme, vďaka Bohu, aj nových záujemcov. Myslím si, že každý si skutočne prišiel na svoje, a hlavne, každý určite cítil, ako medzi nami zavládla Kristova jednota.
Marika: Výstupy na vyhliadku z veže žali úspech. Zmysel však mala celá akcia. Verím, že aj vďaka orodovaniu nášho patróna sme v deň oslavy jeho mučeníckej smrti vytvorili obraz zdravej duchovnej rodiny.