V dejinách cirkvi sa vždy vyskytovali ľudia, ktorí sa vedeli postaviť nespravodlivosti a neraz položili aj život za vyznávanie Kristovej náuky. Prvý mučeník,sv. Štefan, ponúkol nový výklad Mojžiša a Božieho slova v Ježišovom mene – Starý zákon predstavil vo svetle ohlasovania smrti a zmŕtvychvstania Ježiša. Židia to vnímali ako rúhanie a odsúdili ho na smrť ukameňovaním. Štefan hlásal, že mystérium kríža je stredobod dejín spásy a ich ťažiskový bod je ukrižovaný a zmŕtvychvstalý Ježiš. Svoje mučeníctvo napĺňa podľa vzoru utrpenia samotného Ježiša, pretože odovzdáva Pánu Ježišovi svojho ducha a modlí sa za to, aby jeho mučiteľom nezapočítal tento hriech. V 4. storočí sv. biskup Január potom, čo odmietol priniesť obety bôžikom, bol odsúdený na smrť. Hodili ho do horúcej pece, ale plamene mu neuškodili. Podobne sa k nemu zachovali divé šelmy. Spolu s ďalšími bratmi bol potom sťatý. V osemdesiatych rokoch minulého storočia bol počas omše zastrelený sansalvadorský arcibiskup Oscar Romero. V Poľsku komunistická tajná služby zabila kňaza Jerzyho Popieluszka. Najnovší je prípad francúzskeho kňaza Jacquesa Hamela, ktorého zabili moslimskí extrémisti v kostole. V päťdesiatych rokoch minulého storočia sa vo väzení ocitlo veľa cirkevných predstaviteľov. Boli nespravodlivo odsúdení a mučení.

Všetci, ktorí trpeli, prijali mučeníctvo ako svedectvo viery a odpustili svojim trýzniteľom.Zostali verní Bohu a katolíckej viere, hlboko zakorenenej v cirkevných spoločenstvách. Sú pre nás vzorom. Mučeníci prijali na seba úlohu Šimona z Cyrény. Nerobili to pre svetskú slávu, ale boli to dobrí ľudia naplnení kresťanskou láskou. Žili medzi inými a neponechali si nič pre seba, ale využívali všetky svoje dary na všeobecný úžitok, pozerajúc na seba ako na dlžníkov všetkých priateľov i nepriateľov, múdrych aj nerozumných.

30. septembra 2017 bude blahorečený jeden z veľkých synov Cirkvi – Titus Zeman, mučeník a väzeň, ktorý si veľa vytrpel v temných rokoch útlaku a bezprávia. Jemu aj ostatným vzdajme poctu.

foto