23. septembra 1968, teda presne pred 49 rokmi,zomrel Francesco Forgione, ktorý bol už za svojho života mimoriadne obľúbený a dodnes patrí medzi najobľúbenejších katolíckych svätých. Ide o stigmatizovaného kapucínskeho mnícha talianskeho pôvodu, ktorý je známy aj ako vizionár. Jeho mimoriadne omilostenie však znamenalo aj kríž, ktorý na neho Boh zoslal, aby skúšal jeho vieru. Zažil nepochopenie aj útlak, no všetko prijímal s pokorou. Bol aj suspendovaný, aby sa preskúmali jeho mimoriadne veľké charizmy.

Páter Pio bol vyhľadávaným spovedníkom. Prijímal ľudí z celého sveta. Raz v noci po asi 12 hodinách v spovednici ho pred kláštorom čakal mladý kňaz, ktorý si v Ríme robil doktorát z teológie. Po Pátra Pia prišiel spolubrat, aby ho upozornil, že aj zajtra je deň a že si musí ísť ľahnúť. Páter Pio mu však vravel, aby sa išiel pozrieť pred bránu kláštora, že tam ho ešte iste čaká jeden kňaz, ktorý potrebuje spoveď. Nezabudol podotknúť, že z neho raz bude skvelý pápež. Mních sa iba usmial, no zo zvedavosti šiel otvoriť bránu. Pred ňou naozaj stál mladý študent. Kapucínovi povedal, či by sa nemohol spovedať u Pátra Pia, na čo mu on odpovedal, že už na vás otec Pio čaká. Nato sa ešte spýtal kňaza na jeho meno. Ten sa mu predstavil ako Karol Wojtyla...

Títo dvaja svätci sa potom stretli ešte raz na Námestí svätého Petra. 16. júna 2002 Ján Pavol II. vyhlásil pátra Pia za svätého. Aj takéto tajomstvá prináša život v Cirkvi.