Máj, mesiac prvých svätých prijímaní našich detí, vnúčat, pravnúčat, krstných detí... Radosťou v srdci sme takmer všetci boli účastní týchto slávnostných chvíľ, keď sa naše deti – vnúčatá prvýkrát stretli s milosrdným Bohom vo sviatosti pokánia a so živým Ježišom v Eucharistii. Sú chvíle, na ktoré sa v živote nazabúda a tieto k nim určite patria, ako pre deti, tak aj pre ich rodičov. Na to, aby sme mohli zažiť aj takéto slávnostné chvíle, je potrebné, aby najprv rodičia prijali dieťa ako Boží dar a prežili s ním jeho roky vývoja čo najintenzívnejšie, a to od počatia, narodenia, intenzivnej výchovy plnej obety, pokory, trpezlivosti, ale aj radosti, šťastia a priviedli ho k stolu Božej láskavosti.

Nie všetkým deťom však bolo dopriate narodiť sa a prežiť tieto chvíle, prejsť túto cestu. V mesiaci máj Štatistický úrad SR (ŠÚSR), ako aj Národné centrum zdravotníckych informacií (NCZI) vydávajú výročné správy o demografickom vývoji obyvateľstva v SR, ako aj vývoji potratov (interupcií) v SR za rok 2016.

V médiách boli tieto štatistiky rôzne interpretované. Napr. populácia stárne, rodiny majú málo detí, nízka pôrorodnosť( hoci v roku 2016 sa narodilo takmer o 2000 detí viac ako v roku 2015), chýbajú a ešte viac nám budú chýbať pracovné sily, o 20 rokov nebude mať kto robiť na dôchodcov atď.... O tom, že máme jeden z najliberálnejších Zákonov o umelom prerušení tehotenstva na svete, ktorý je v platnosti už 60 rokov a takmer 1,5 miliónom detí, za toto obdobie, nebolo dopriate narodiť sa, o tom ani zmienky. Na Slovensku bolo v roku 2016 umelým potratom (interupciou) nedovolené narodiť sa 6494 deťom, čo je o 510 menej ako v roku 2015, kedy to bolo 7004 deťom. Sú to len čísla? Alebo ľudské osudy? Ako došlo k tomu, že rodina, ktorá má byť „svätyňou života“, sa zmenila na miesto smrti? Činiteľov, prečo sa to stalo, je veľa, každý má určite aj sám niekoľko. Sú objektívne, ale aj subjektívne.

Nikoho neodsudzujme, skúsme pomáhať. Ako? Tak, ako vieme, ako sa dá: modlitbou,obetou, záujmom o brata, sestru, pomocou morálnou aj materiálnou, len nebuďme ľahostajní − mlčiaca vačšina. Zapojme sa do aktivít ochrany života. Na Slovensku je asi 50 občianskych združení a organizácií, ktoré sa v ochrane života od počatia po prirodzenú smrť angažujú. Jednou z nich je aj projekt 9 mesiacov za život (viď plagátik). Priď!, si pozvaný na miesta (Prešov), kde sa rozhoduje o živote počatých detí. Tam s modlitbou na perách sprítomňuješ neviditeľného Boha, ktorý je vždy prítomný pri najviac opustených. Podporíš nielen matku, dieťa, ktoré už najbližší opustili, ale aj zdravotníkov, ktorí si uplatnili výhradu vo svedomí a ktorí často bojujú sami proti presile katov nenarodených detí. Daj odkaz politikom, že tebe nie je jedno, že u nás platí takýto nezmyselný zákon o interupciách a ty čakáš zmenu, zmenu hneď, nie až o ďalších 25 rokov, ale ihneď.

Ako je na tom náš okres − región Sabinov?

Jeden z najviac reprezentatívnych ukazovateľov je sledovanie umelých potratov podľa trvalého bydliska matky. Tu sú výsledky za náš okres Sabinov a porovnanie s priemerom SR a prešovským okresom, ktorý je počom obyvateľov 3x väčší ako sabinovský. Kým v roku 2002 bolo 25 deťom upreté právo narodiť sa matkám s trvalým bydliskom v našom okrese Sabinov, na Slovensku to bolo 15 311 deťom.

V roku 2014 v okrese Sabinov 5 deťom, v SR 7501 deťom, v okrese Prešov 196 deťom.

V roku 2015 v okrese Sabinov 6 deťom, v SR 7004 deťom, v okrese Prešov 182 deťom.

V roku 2016 v okrese Sabinov 7 deťom, v SR 6494 deťom, v okrese Prešov 192 deťom.

Druhý ukazovateľ, ktorý mám vypovedá o počte umelých potratov na počet 1000 žien v reprodukčom veku v sledovanom okrese, má takéto výsledky: (Čím je číslo nižšie a blíži sa k 0, tým je to lepšie. Ak by bola 0, tak ani jedna žena v reprodukčom veku by nešla na umelý potrat.)

V roku 2014 okres Sabinov......0,3 okres Prešov........4,6 SR priemer ........5,5

V roku 2015 okres Sabinov......0,4 okres Prešov........4,3 SR priemer ........5,7

V roku 2016 okres Sabinov .....0,5 okres Prešov........4,6 SR priemer ........4,9

Nielen tieto 2 základné vybrané ukazovatele potratovosti, ale aj všetky ostatné prepočítané na počet obyvateľov jednotlivých okresov v rámci SR hovoria o výnimočnosti obyvateľov nášho okresu − regiónu SABINOV, v rámci SR a možno aj celej Európskej únie, ktorí sú ochotní prijať dieťa ako najdrahší Boží dar a v štatistikách sú ďaleko najlepší. Preto Vám patrí vďaka, mamy a otcovia SABINOVSKÉHO okresu − regiónu. Vám, obyvateľom 43 obcí nášho okresu, katolíkom, evanjelikom, pravoslávnym...., ale aj bez vyznania žijúci podľa svojho svedomia, že ste otvorení prijať dieťa ako ten najkrajší dar Stvoriteľa, najväčšie bohatsvo našich rodín − národa. Verím, že Boh na Vás nikdy nezabudne a požehná Vás, Vaše rodiny a celý región.Veľká vďaka patrí aj duchovným otcom našich farností za ich pastoračnú prácu pre všetky vekové kategórie od miništrantov cez prvoprijímajúce deti a ich rodičov, birmovancov, snúbencov, spoločenstvá...atď... za ich nasadenie a vieru, že to všetko má zmysel.

Boh Vám žehnaj!

foto