Po prvej časti veľkonočného obdobia (oktáva a 5 týždňov) sme v piatok vstúpili do druhej časti, ktorá je spojená s očakávaním Turíc. Podobne ako apoštoli s Máriou vo Večeradle aj my každý večer o 18.00 hod. prosíme v modlitbe o dary Ducha Svätého pre nás a zvlášť pre našich birmovancov. Vyvrcholením tejto novény je slávnosť Zoslania Ducha Svätého (Turíce), ktorá je v nedeľu 4. júna 2017. Predtým sme ale pozvaní sláviť vigíliu tejto slávnosti. Podobne ako je to na veľkonočnú vigíliu – cieľom je načúvať Božiemu slovu viac ako v bežné dni či nedele. Preto treba rátať s tým, že toto slávenie je dlhšie ako v bežnú sobotu večer.

Cirkev si v tomto roku pripomína 50 rokov od vzniku Katolíckej charizmatickej obnovy. Pápež to nazval zlatým jubileom. Preto pozval všetky charizmatické spoločenstvá do Ríma, aby spolu s ním slávili toto veľké výročie. Takéto hnutia sú ovocím Druhého vatikánskeho koncilu. Ich charakteristickou črtou je načúvanie Duchu Svätému a služba Cirkvi. Preto sa aj my pripojíme k tejto iniciatíve Svätého Otca, ale tu doma a spolu so spoločenstvom „Dom Júdov“ Vás pozývame prežiť vigíliu Turíc v sobotu 3. júna 2017 vo farskom kostole. Program slávenia bude takýto:

  • 18.00 hod. – 9. deň novény pred Turícami,
  • 18.30 hod. – začiatok vigílie obradom svetla a sv. omša s rozšírenou bohoslužbou slova.

Chceme pri tomto slávení prosiť o dary Ducha Svätého pre celú Cirkev a zároveň zdôrazniť aj dôležitosť charizmatických spoločenstiev v súčasnej Cirkvi. Samozrejme, táto slávnosť nie je určená len pre „vyvolených“, nejde o súkromnú slávnosť. Pozvané sú všetky spoločenstvá v našej farnosti, ako aj každý jednotlivý veriaci – každý, kto túži prosiť Božieho Ducha o silu a svetlo do každodenného života.