V týchto dňoch nás potešila správa, že pápež uznal mučeníctvo Božej služobnice Anny Kolesárovej a očakávame jej blahorečenie. Je to tiež ovocie modlitieb a pútí mnohých mladých k jej hrobu vo Vysokej nad Uhom.

Tak sa v duchu pýtam, aké duchovné ovocie prináša mládež v našej farnosti. Určite o mnohých modlitbách a obetách vie iba Pán Boh. Je potrebné aj ukázať čosi navonok. A toto nám akosi chýba. Už som o tom pred rokom písal. Tentoraz ma povzbudil k odvahe písať o tejto „problematike“ Svätý Otec František.

Na Kvetnú nedeľu bude Cirkev prežívať už 23. Svetový deň mládeže, kedy sa mládež na celom svete stretne, spolu modlí so svojimi pastiermi a povzbudzujú sa vo viere. Mottom v tomto roku je: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“ (Lk 1, 30). Pápež František v tomto roku povzbudzuje mladých, aby sa nebáli pomenovať svoje strachy, ktoré prežívajú, či už je to strach z neprijatia okolia, strach z neuplatnenia sa v živote, z nenájdenia si životného povolania... Pápež pozýva, aby mládež podľa vzoru Panny Márie našla odvahu odovzdať svoj život Bohu a Jeho plánu.

Preto pozývame zvlášť mladých z našej farnosti, aby prišli spoločne osláviť Boha na Kvetnú nedeľu. Začneme procesiou o 10.15 hod. v malom kostole. Práve radostná procesia vítajúca Krista idúceho na kríž vnukla myšlienku sv. Jánovi Pavlovi II. zvolať mládež Ríma na prvý deň mládeže.

V našej arcidiecéze sa koná Arcidiecézne stretnutie mládeže, ktoré bude v sobotu 7.4.2018 v Humennom. Na mládež tam čakajú workshopy a spoločná svätá omša. Medzi mladých príde pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Kto sa chce zúčastniť tohto stretnutia, nech sa zapíše do zoznamu v sakristii kostola do Veľkonočnej nedele, aby sme v prípade potreby vedeli zorganizovať spoločnú dopravu.

V tomto roku však očakávame aj celonárodné stretnutie mládeže P18 v Prešove, ktoré sa uskutoční 26. – 29.7.2018. Možno ste sa niektorí už zaregistrovali a niektorí o tom uvažujete. Budem rád, ak dáte o sebe vedieť, aby sme sa na toto stretnutie spoločne pripravili katechézami, ktoré sú zamerané práve na tému „Odvaha“. Môžeme začať vo Veľkonočnom období v rámci stretiek. Tiež vás prosím, aby ste sa zapísali v sakristii na pripravený hárok, ak sa chystáte zúčastniť P18.

V konečnom dôsledku všetky tieto podujatia nás upriamujú na úplne inú časť planéty – do Panamy, kde budú Svetové dni mládeže 2019. Aj tam už začala registrácia slovenských pútnikov. Podmienkou registrácie je už zakúpená letenka. Termín konania stretnutia s pápežom je 22. – 27.1.2019 (pre Európanov nezvyčajný deň, ale trochu exotiky v zime nezaškodí).

Nikto nemôže povedať, že mládež nemá ponuky. Má ich dosť. Možno niekto bude namietať, že všetko niečo stojí. To je pravda. Ale dobre vieme, koľko sme schopní minúť pri posedení v pizzeriách, baroch a kaviarňach. Je to o prioritách. A koniec koncov, ak ponúkame stretnutia na fare, nepotrebujú žiadne peniaze.

Nech nás tieto iniciatívy či už vo farnosti, na diecéznej alebo celocirkevnej úrovni prebudia – lebo toto potrebujeme. K tomu úpenlivo vyzýval pápež František mladých v Krakowe v lete 2016. Ak sa prebudia mladí a budú chcieť sa stretávať, spolu modliť, diskutovať, budeme mať aj v našej farnosti mládež, ktorá bude nádejou Cirkvi, ako ich pomenoval sv. Ján Pavol II. Nemôžeme očakávať nápady iba od zasvätených. Veľmi rád vás, milí mladí, budem sprevádzať a viesť (duchovne i fyzicky) pri rôznych podujatiach, ak prejavíte záujem, ale aj iniciatívu. K tomu je ale potrebné prebudiť sa... Takže vstávame... a tešíme sa na spoločne zdieľaný čas!

K jednotlivým podujatiam sú aj webové stránky:

ADSMpremladez.sk

P18narodnestretnutiemladeze.sk

SDM Panama 2019svetovednimladeze.sk; panama2019.pa