Vonkajšie recitovanie „Korunky“ má byť výrazom vnútornej dôvery. Táto modlitba má mať ešte jednu podstatnú charakteristiku: vytrvalosť. Pán Ježiš síce dvakrát výrazne uistil, že korunkou môžeme vyprosiť všetko, ale nikdy netvrdil, okrem milosti dobrej smrti, že budeme vypočutí ihneď po jej prvom odriekaní. V zjaveniach sv. Faustíne máme príklady, keď jedna korunka stačila na zaistenie pokojnej a dobrej smrti umierajúcemu (Den. 1565), ale aj také, keď istý cieľ bolo možné dosiahnuť len dlhým a vytrvalým opakovaním tejto korunky a neznechucovaním sa tým, že nie sme vždy vypočutí. (Den. 1035) Vyžaduje sa od nás nielen litera a duch úcty, ale aj Ježišovo učenie z evanjelia. „Rozpovedal im podobenstvo, ako sa treba stále modliť a neochabovať.“ (Lk 18, 1) Veľká vytrvalosť a stálosť v modlitbe prináša aj veľa ovocia. Je pochopiteľné, že pre vyprosenie niektorých zvlášť veľkých darov či milostí Božie milosrdenstvo vyžaduje dlhú a vytrvalú modlitbu a neustávajúce recitovanie korunky. Raz sv. Faustína, aby vyprosila dážď v období veľkého sucha, opakovala modlitbu korunky tri hodiny v kuse. (Den. 1128) Koncom mája 1938 sa strhla veľká búrka sprevádzaná víchrom a bleskami. Sv. Faustína počula vnútorné slová: „Pomodli sa korunku.“ Sv. Faustína sa začala modliť a búrka ustala. Pán jej potom povedal: „Ňou vyprosíš všetko, ak to, o čo prosíš, bude v zhode s mojou vôľou. (Den 1731)

S modlitbou korunky spojil Ježiš aj prisľúbenia. Všeobecné prisľúbenie vyjadril počas zjavenia v roku 1937 slovami: „ Keď sa budú modliť túto korunku, rád im dám všetko, o čo ma budú prosiť.“ V máji 1938 Spasiteľ tento prísľub doplnil, keď vysvetlil, že korunkou si možno vyprosiť všetko, čo je v súlade s Božou vôľou.

Milosti, ktoré môžeme vyprosiť touto modlitbou, zahŕňajú nielen duchovné, ale aj materiálne dobrá. Korunku sa môžeme modliť osobne alebo spoločne. Je najznámejšou modlitbou k Božiemu milosrdenstvu, a je prekladaná do všetkých jazykov sveta, vrátane afrických nárečí.

V dnešnom svete, žiaľ, nenachádzame pokoj. Každý deň sa na nás valia správy o vojnách, násilnostiach, dokonca o obchodovaní s ľuďmi, okrádaní dôchodcov, bezbrehom bohatnutí jednotlivcov na úkor ostatných. Slobodu, ktorú máme z Božej štedrosti, si akosi nevieme vážiť. Iste si nikto z nás nepredstavoval takúto víziu budúcnosti. Všetko je v našom svedomí. Buď ho máme jemné a múdre, alebo sme ho zahlušili v egoizme. Avšak všetci, ktorí sme uverili v umučeného a zmŕtvychvstalého Ježiša Krista, nestrácame nádej. Dostali sme do daru Korunku Božieho milosrdenstva, s ktorou môžeme vyprosovať Božie zľutovanie pre nás a pre celý svet.


Modlitba po Korunke Božieho milosrdenstva:

Bože, milosrdný Otče, ktorý si zjavil svoju lásku vo svojom Synovi
Ježišovi Kristovi a vylial si ju na nás v Duchu Svätom Tešiteľovi,
Tebe dnes zverujeme osudy sveta i každého človeka.
Skloň sa k nám hriešnym, vylieč našu slabosť, premôž každé zlo,
dovoľ, aby všetci obyvatelia zeme zakúsili Tvoje milosrdenstvo,
aby v Tebe, Trojjediný Bože, vždy nachádzali prameň nádeje.
Večný Otče, pre bolestné umučenie a zmŕtvychvstanie Tvojho Syna,
maj milosrdenstvo s nami i s celým svetom.
Amen.

(pokračovanie nabudúce)