Šiesteho decembra slávime rok čo rok sviatok sv. Mikuláša – biskupa a svätca, ktorý svojím životom ukázal, čo znamená štedrosť, dobročinnosť, solidarita, súcit či úcta k druhým. Po mnohé roky sa traduje zvyk, že na tento sviatok Mikuláš v noci príde pod okno každého dieťaťa a zanechá prekvapenie v podobe nejakej dobroty. My všetci sme tento zážitok v detstve určite zažili. A možno aj preto patrí Mikuláš dodnes medzi obľúbených svätcov.

Deti, ktoré sa rozhodli v Orkucanoch koledovať, sv. Mikuláš tento rok odmenil prekvapivou návštevou, a to priamo u nich doma. Sprevádzal ho špinavý, výrečný a akčný čert s prevahou dobra – dvomi sympatickými, okrídlenými, vlasatými anjelmi. Neboli prekvapené iba deti, u ktorých si Mikuláš preveril aj ich znalosti z náboženstva, ale aj rodičia, ktorí takúto vzácnu návštevu doma vôbec nečakali. Každého obdaril, ako sa na Mikuláša patrí, nejakým sladkým aj nesladkým darčekom, a hlavne nezabudnuteľným zážitkom. Keď sa tak sv. Mikuláš balil k týmto deťom, využil to aj Ježiško a poslal po ňom každému z detí list, kde sa vraj písalo, aby deti dobre využili advent, pripravili sa na Vianoce a koledovanie, podelil sa s nimi o svoje dojmy a dal im do života vraj aj nejaké rady (aké, to vedia už len deti samy, opýtajte sa ich).

Pre dospelých je vhodné dodať, aby sme nezabúdali, že sv. Mikuláš bol reálny človek, svätec a biskup, ktorý je dodnes príkladom pre všetkých nás. Nemýľme si ho s červeným vymysleným dedkom s brmbolcom a červenou čapicou. Nepropagujme tento štýl dnešnej doby, ktorej ide často iba o predvianočný zisk a ktorá chce mnohokrát zabudnúť na akúkoľvek kresťanskú spojitosť s týmto sviatkom. Vysvetľujme deťom pravý význam tohto sviatku a aj blížiacich sa Vianoc.

foto foto