Dve ženy z Biblie – Herodias a Salome – sú známe pre svoju zvodnosť a vypočítavosť. Herodias sa po smrti prvého manžela Heroda Filipa vydala za jeho brata Heroda Antipa, Rimanmi vymenovaného za vládcu Galiley, ktorý neskôr zosmiešňoval Ježiša Nazaretského a dal ho súdiť a ukrižovať Pontským Pilátom. Túto ich svadbu ostro odsudzoval zanietený judský prorok Ján Krstiteľ, pretože bola v rozpore s Mojžišovým zákonom, ako sa uvádza v knihe Levitikus (18, 16), ktorý mužovi zakazuje odkryť nahotu bratovej ženy. Za trest Jána chytili a uvrhli do väzenia, kde podľa Matúšovho evanjelia (14, 3 −12) a Markovho evanjelia (6, 17 − 29) chradol do čias, kým sa konala veľká hostina na oslavu Herodových narodenín.

Ako píše Marek, Herodias bola veľmi rozhorčená Jánovou odvahou, že si dovolil súdiť ju a požadovala jeho smrť. Herodes, ktorý bol desaťkrát ženatý (väčšinou z politických dôvodov) a mal 14 detí, si podľa Matúšovho evanjelia tiež želal jeho smrť, obával sa však dôsledkov, pretože veril, že Ján je svätý muž a je pod Božou ochranou. Prefíkaná a manipulatívna Herodias videla v oslave príležitosť veci popohnať a zbaviť sa Jána raz a navždy. Nahovorila Salome, aby zatancovala pred kráľom. Herodovi sa jej erotický tanec siedmich závojov tak zapáčil, že jej za odmenu sľúbil, čokoľvek bude chcieť. „Čo si mám žiadať?“ spýtala sa Salome svojej matky, ktorá jej stroho odpovedala: „Hlavu Jána Krstiteľa.“ (Mk 6, 23 − 24). Tým, že ju Salome poslúchla, vyvrátila akékoľvek úvahy o tom, že bola iba nevinnou obeťou intríg svojej matky. Po jej príkaze sa totiž s týmto hrozným želaním náhlila späť ku kráľovi a žiadala, aby jej hneď dal na mise hlavu Jána Krstiteľa (Mk 6, 25). Herodes nemal inú možnosť, než dodržať slovo a nariadil Jána okamžite popraviť v jeho väzenskej cele. Sťatú hlavu potom priniesli na mise a odovzdali Salome, ktorá ju dala svojej plesajúcej matke.

Ján Krstiteľ počas života prijímal pútnikov a krstil ich v rieke Jordán. O Ježišovi vyhlasoval, že po ňom príde ten, ktorému nie je hoden ani remienky na nohách rozviazať. Môžeme byť hrdí na to, že patrónom kostola v Sabinove je sv. Ján Krstiteľ.