„Nakoniec vás teda, bratia, prosíme a napomíname v Pánovi Ježišovi, aby ste vždy viac a viac prospievali v tom, čo ste prijali od nás.“ (1 Sol 4, 1) Týmito slovami sa Pavol s naliehavosťou prihovára Solúnčanom a povzbudzuje ich, aby napriek ťažkostiam nie len ostali verní tomu, čo prijali, ale stále viac hľadali Božiu tvár v sebe navzájom a v druhých. Takto neustále hovoril Pán aj k nám počas tohto roka. Aj vďaka jasným slovám pápeža Františka sme si viac uvedomili, že nemôžeme sedieť spokojní v pohodlí svojho kostola a čakať, kým ľudia zvonku prídu a začnú sa zaujímať o to, čo im chceme povedať. Túžime hľadať spôsoby, ako ísť a jednoducho svedčiť o tom, že Boh je živý a dobrý a je tu blízko pre nich, aby reálne zmenil ich život. Zároveň sme si mnohokrát uvedomili svoju slabosť, neschopnosť prekračovať svoje hranice, pohodlie, nechuť a beznádej v niektorých oblastiach, bezradnosť a vyčerpanosť každodennými starosťami a veľkú potrebu tráviť s Bohom čas v každodennej modlitbe. Veríme však, že „sila sa dokonale prejavuje v slabosti“ (2 Kor 12, 9), a tak chceme takí, akí sme, stáť v tom všetkom v chvále (Júda – hebr. „ten, ktorý chváli Pána“), držať sa Božieho prísľubu, ktorý v roku milosrdenstva nanovo zaznel a „oslavovať Boha, lebo je dobrý, lebo jeho milosrdenstvo trvá naveky.“ (Ž 118, 1)

Veríme, že Pán má pripravené viac pre naše mesto, farnosť a každého z nás, a tak sa chceme aj s ostatnými spoločenstvami spoločne modliť, postiť a prosiť nie len o odpustenie všetkého zla a bolesti spôsobenej v meste židom počas 2. svetovej vojny v rámci pripravovanej kajúcej tryzny, ale prosiť o to, aby Pán konal aj v ďalších oblastiach (práca s mladými, na školách, v politike atď.) a aby sme boli sami ochotní a schopní ponúknuť to, čo máme.

Počas minulého roka sme sa spolu s mnohými z vás každý mesiac stretávali pri modlitbe chvál v kostole, v lete niekoľkokrát na námestí a tiež pri moderovaných adoráciách v roku milosrdenstva. Mali sme možnosť pomôcť s kurzom Objav Krista pre birmovancov v Sabinove a pripravili sme duchovnú obnovu pre birmovancov z Humenného v Snine a v Juskovej Voli. Raz do mesiaca slúžime modlitbou chvál v Jarovniciach (v dedine aj v rómskej osade), kde vzniká nové spoločenstvo. Pripravili sme tiež jednodňový evanjelizačný program pre všetky ročníky Cirkevnej ZŠ. Naďalej podporujeme (modlitbou aj osobnou účasťou) misiu v Turkmenistane, kde prebieha lídrovská škola pre tamojších ľudí. Ďakujeme vám za každú obetu a modlitbu v tejto veci a veľmi vás o ne aj naďalej prosíme.

Všetci členovia sa okrem toho stretávame raz do mesiaca na formačných stretnutiach, ktoré pozostávajú z modlitby chvál a prednášky pre nás dospelých a súbežne formačného programu pre naše deti. Približne raz do mesiaca sa v malých skupinkách delíme o to, čo žijeme, modlíme sa za čas chvál v kostole a trávime spolu čas počas voľnejších dní spoločenstva a spoločných víkendov. Tento rok sme z Božej dobroty prijali dve nové deti a ďalšie je na ceste, a tak má spoločenstvo v súčasnosti asi 30 dospelých členov a 15 detí, medzi nimi rodiny, slobodní aj zasvätení.

V novom roku sa tešíme a všetkých vás pozývame stráviť spoločný čas v Božej prítomnosti počas modlitby chvál, ktorá bude vždy prvý piatok v mesiaci po sv. omši v koncertnej sále Na korze. Chceme aj týmto spôsobom odpovedať na výzvu pápeža Františka, aby sme sa nebáli ísť bližšie k ľuďom, ktorých nám Pán Boh zveril a ktorí potrebujú zažiť milosrdného Otca idúceho v ústrety ich životu. Veríme, že do toho pôjdete s nami.

foto