Som pater Jozef Humeňanský, rodák z Ovčia. Už sedemnásty rok som misionárom v Rwande. Táto krajina je smutne známa pre občiansku vojnu a následnú genocídu a masakre v roku 1994. Odvtedy v krajine vládne krutý vojenský režim. Rwanda patrí medzi najúbohejšie krajiny v celosvetovom meradle. Viac ako 12 miliónov ľudí na území polovičnom ako Slovensko trpí často hladomorom, suchotou a epidemickými chorobami. Viac ako polovica obyvateľstva je negramotná, bez možnosti navštevovať školy a bez akejkoľvek zdravotnej a sociálnej opatery.

V tejto situácii ponúkajú veľkú pomoc najmä katolícki misionári zo ženských i mužských reholí, ako aj laickí dobrovoľníci. Kongregácia otcov Rogacionistov (RCI) pracuje v Rwande od roku 1978. V prvom rade sa upriamila starostlivosť na chorých a vybudovali sme polikliniku na území s viac ako stotisíc obyvateľmi. Následne sme otvorili sirotinec, v ktorom počas bratovražednej vojny bolo zachránených viac ako 800 detí a dospelých. Projekt „Garuka“ sa sústreďuje na pomoc a reintegráciu „detí z ulice“. Sociálne dielo „Kto veľa miluje, tomu sa veľa odpustí“ bolo založené v prospech žien – obetí násilia.

V tomto čase v našej novej farnosti Butamwa v arcidiecéze Kigali staviame kostol a pripravujeme opravu školy, výstavbu nových tried a taktiež profesionálnej výučby v remeslách (murári, stolári, zvárači, tesári...). Je Rok milosrdenstva a tým najdôležitejším skutkom pre nás, veriacich, je ponúknuť možnosť krajšej budúcnosti tým, čo sú na „okraji“, zabudnutí všetkými! Preto vás chcem poprosiť o finančnú podporu stavieb pri zbierke, ktorá bude v nedeľu 9. októbra 2016 a pri sv. omšiach (o 9.00 a 10.30) sa vám chcem aj osobne prihovoriť. Vopred srdečná vďaka a Pán Boh zaplať!

foto