Pôstne obdobie, ktoré práve prežívame, nás pozýva, aby sme „hojnejšie počúvali Božie slovo, venovali sa modlitbe, robili pokánie, pripomínali si náš krst“ (porov. Direktórium 2017 s. 116).

Aby sme toto všetko mohli robiť, je dôležité mať pre to vytvorené podmienky. Svätá omša, pobožnosti, vysluhovanie sviatostí – toto všetko je ponúkané v našich kostoloch. Avšak ak chceme ísť ďalej a snáď hlbšie, je potrebné venovať sa týmto aktivitám v spoločenstve. Práve v menšom spoločenstve veriacich môže človek zdieľať svoju vieru, debatovať a spoločne sa povzbudzovať v rôznych situáciách života.

V našej farnosti funguje niekoľko spoločenstiev. No dlhodobo vnímame, že akosi nám chýba spoločenstvo mladých. Hoci môžeme povedať, že máme dosť mladých ľudí na sv. omšiach a niektorí sú aj v rôznych spoločenstvách, predsa len sú mnohí, ktorí nie sú nikde „zaradení“, respektíve sú anonymní. Niektorí „lamentujú“ – koľko bolo kedysi mladých, ako radi spievali pri omšiach, ako chodili na výlety a podobne. Ale treba povedať, že to bolo pred 20 rokmi. Dnešná mládež žije iným štýlom života a ako to povedal Benedikt XVI. pri svojej návšteve Českej republiky – „Kresťania tu budú menšinou, ale musia byť kreatívnou menšinou.“ Preto musíme opustiť predstavu tzv. masovej Cirkvi a postupne prechádzať k pastorácii s menšími skupinami, ktorá je síce náročnejšia a dlhodobejšia, ale môže byť obohatením každej farnosti, ako aj celej spoločnosti. Aj v mimoriadnom Svätom roku milosrdenstva sme sa stretávali s týmito postojmi – aký zmysel má program pri bráne milosrdenstva, keď je tam len „zopár ľudí“. Nie počty sú dôležité, ale modliace sa srdcia. Preto aj v pastorácii mládeže potrebujeme opustiť predstavu masy a začať sa venovať hoci aj maličkým skupinkám. V takomto prípade platí: menej je viac...

Preto chceme počas pôstneho obdobia ponúknuť mladým ľuďom (bez ohľadu na to, či sú už v nejakom spoločenstve alebo sú na „voľnej nohe“ J) piatky pre mladých. Každý piatok po večernej sv. omši Vás pozývame do fary na spoločné trávenie času. Každý piatok chceme ponúknuť inú aktivitu – či už modlitbu s Božím slovom, rôzne katechézy, sledovanie filmov s diskusiou a iné. Pozvaní sú všetci mladí (nebudeme určovať vek J) – chlapci i dievčatá, vrátane birmovancov, školákov a študentov.

Prvé stretko bude v piatok 17. marca 2017 po večernej svätej omši. Ostatných veriacich našej farnosti prosíme, aby si spomenuli vo svojich modlitbách na mládež nášho mesta, aby s Božím požehnaním mohlo rásť nové životaschopné spoločenstvo, ktoré nemusí byť veľké počtom, ale nech sa nebojí ísť na hlbinu.