Iste mi mnohí dáte za pravdu, že mimoriadny Rok milosrdenstva, ktorý sa začal zhruba pred rokom (8.12.2015), ubehol veľmi rýchlo. Z bežného života vieme, že udalosti, na ktoré sa tešíme, dlho sa pripravujeme, často o nich rozmýšľame, zrazu sa pominú a my sa ocitneme v situácii, kedy sa treba obzrieť a veci zhodnotiť.

Ani na poslednom stretnutí Farskej pastoračnej rady (7.11.2016) nebolo tomu inak. Všetci sme sa zhodli v jednom, že mimoriadny Rok milosrdenstva bol časom požehnaným, kedy sme mohli hlboko načrieť do prameňa Božieho milosrdenstva a načerpať z neho toľko nezaslúžených darov a milostí, ktoré sme mohli zužitkovať nielen každý pre seba, ale mohli sme nimi obohacovať aj iných. Veď keď si uvedomíme, že denne sme mohli pristupovať k sviatosti zmierenia, zjednocovať sa pri takých nádherných pobožnostiach, akými sú modlitba v Hodine Božieho milosrdenstva, Korunka, modlitba sv. ruženca, modlitby otcov, matiek, krížové cesty, adorácie pred Oltárnou sviatosťou a taktiež sme mohli predkladať každý svoje súkromné modlitby za seba i za svojich najbližších, tak nám iste neostáva nič iné, len sa hlboko a s pokorou skloniť pred majestátom nášho Boha, ktorý sa takto stará a milosrdnou láskou obdarúva každého, kto sa k nemu obracia s dôverou a nádejou, že ho vypočuje a dá mu všetko to, čo potrebuje pre spásu svojej duše.

Iste, takáto významná celocirkevná udalosť si vyžadovala úsilie mnohých ľudí, nevynímajúc ani našich duchovných pastierov, ktorí neúnavne prispievali k nášmu posväteniu. Niektorí veriaci boli takí ochotní, že denne pomáhali svojim spoluveriacim dostať sa bližšie k životodarným prameňom Božieho milosrdenstva. Nech ich náš Pán, ktorý neprehliadne a nenechá bez odmeny ani najmenší dobrý skutok robený z lásky, bohato odmení už tu na zemi a potom aj v blaženej večnosti. A nech všetko to dobré, čo v našich srdciach vzklíčilo a začalo rásť počas Roka milosrdenstva, prinesie bohatú duchovnú úrodu aj v budúcnosti.

Otvorme svoje srdcia, ruky i dvere tým, ktorí to najviac potrebujú, a tak uplynulý rok bude pre nás istou zálohou šťastnej večnosti.

logo