Šimonova pomoc na krížovej ceste

Ježiša odsúdili na smrť a ešte ho donútili, aby si na svoju popravu niesol kríž. Nepozerali na to, že si prešiel krutým bičovaním a bol úplne zoslabnutý. Až keď pod váhou kríža spadol, vojaci si uvedomili, že to možno nezvládne, a tak schmatli toho, kto bol najbližšie – Šimona z Cyrény, roľníka, ktorý sa vracal domov z poľa. Od skorého rána pracoval a teraz šiel domov, aby sa najedol a trochu si oddýchol, no namiesto toho musí pomáhať nejakému zločincovi niesť kríž. (Až neskôr pochopil, že Ježiš nebol žiadny zločinec.) Aj keď Šimon spočiatku nebol nadšený svojou novou úlohou, predsa ju prijal a Ježišovi pomohol.

Keď pomáhame, podobáme sa Šimonovi. Ešte viac sa mu podobáme, keď pomáhame aj vtedy, keď sme unavení a keď sa nám nechce. V nasledujúcom týždni sa snažme prekonať svoju lenivosť a pomôžme niekomu (napr. vynesme odpadky, poutierajme riady, poupratujme izbu, pomôžme spolužiakovi...)

 

Veronikino odvážne gesto lásky

Ježišovu cestu na Kalváriu lemovalo veľké množstvo ľudí – zvedavci, aj tí, ktorí chceli, aby Ježiš zomrel, no boli tam aj tí, ktorí s Ježišom súcitili. Veronika patrila k tým posledným – súcitila s Ježišom a v tom zmätku si všimla, že Ježišova tvár je celá krvavá a preto nič nevidí. Rýchlo sa pretlačila cez zástup a podala mu šatku, aby si utrel tvár. Ježiš veľmi ocenil jej pozornosť.

Veronika nám pripomína, že by sme nemali robiť len to, čo nám iní prikážu, ale sami by sme si mali všímať, čo dobré môžeme urobiť. Prosme si o pomoc, aby sme videli a ochotne poslúžili, aby sme boli všímaví a láskaví. Usilujme sa o časté konanie dobrých skutkov a robme ich sami od seba, bez toho, aby nám to niekto prikázal.

 

P.S.: Do brožúrky krížových ciest si tento týždeň môžete nalepiť až dva obrázky – Šimona z Cyrény a Veroniku.

 

Spracované podľa: PARDEĽ, V. „Pôstne kázne pre deti a krížové cesty“