Aj tento rok naša saleziánska rodina pripravila už tradičný letný tábor, ktorý sa premiérovo konal v Škole v prírode v Kysaku v termíne od 23. do 28. júla. Témou tábora bol príbeh posledného náčelníka indiánskych kmeňov, ktoré bránili svoje územie proti vlne prisťahovalectva z Európy.

Hneď po príjemnej ceste vlakom v nedeľu poobede zo Sabinova nás priamo na mieste privítali indiáni z rady starších, ktorým velil veľký vodca − Červený Orol. Hneď po ubytovaní sa a objasnení pravidiel na nás čakalo nepríjemné prekvapenie − prepadli nás banditi, ktorí ukradli našu táborovú vlajku. Náčelník Červený Orol im vyhlásil vojnu vykopaním vojnovej sekery a príbeh sa mohol začať. Rozdelili sme sa do piatich indiánskych kmeňov, ktoré sa snažili belochov poraziť, no zároveň aj získať prvé miesto v táborovom hodnotení. Boli to Apači, Siouxovia, Komančovia, Navajovia a Arapahovia. Počas celého tábora nás čakalo množstvo zaujímavých aktivít, pri ktorých sme si mohli vyskúšať vlastnú šikovnosť či vedomosti o indiánoch. Súťažili sme v indiánskych súbojoch, vyskúšali sme si streľbu z luku, používanie indiánskych zbraní a preverili sme si aj naše mozgové závity v kvízoch o zvieratách a rastlinách. Nezabudli sme ani na lov bizónov, vodné hry, bojové pomaľovania tvárí či túru, počas ktorej sme plnili úlohy a snažili sa chytiť banditov, ktorí nám postupne ukradli viaceré cenné artefakty. V poslednom napínavom zápolení naše kmene dokázali belochov prekvapiť, poraziť a spoločne sme uzavreli trvalý mier. Po záverečnom vyhodnotení celkového poradia v bodovaní oslavoval kmeň Navajov, no úspešné boli aj ostatné skupinky, keďže bodové rozostupy boli mimoriadne tesné. Celkovo nám tento tábor ponúkol v šiestich dňoch zaujímavý a bohatý program. Najväčšie bohatstvo sme však dostali v podobe nových priateľstiev a viacerých inšpirujúcich myšlienok, ktoré v nás budú ostávať ešte dlho.

Chceme sa spoločne poďakovať všetkým ľuďom, ktorí nám tento tábor pomohli zorganizovať, kňazom, animátorom, spolupracovníkom, dobrodincom a každému, kto priložil ruku k tomuto krásnemu dielu či už konkrétnou pomocou alebo modlitbou. Taktiež ďakujeme deťom, ktoré sa tábora zúčastnili, za vytvorenie peknej atmosféry. Najväčšia vďaka patrí Pánu Bohu a Panne Márii Pomocnici za pomoc a ochranu. Dúfame, že odkaz indiánov a ich života bude v nás všetkých žiť aj naďalej...

fotofotofoto