Dnes, s radosťou v srdci, by som sa chcela podeliť s Vami s tým, ako môj Boh a Tvoj Boh koná v našich životoch prostredníctvom Modlitieb matiek.

Opäť po roku sa mamy z celého Slovenska mohli zísť na veľkom stretnutí vo Svite. Na tohtoročnom trojdní od 8. do 10. apríla 2016 sme mohli počuť svedectvá Božej milosti, ktorá sprevádza hnutie Modlitieb matiek na Slovensku už 20 rokov. Hlavnou témou tohto víkendu bola Dôvera a odovzdanie sa nášmu Bohu Otcovi. Aj tento rok bolo stretnutie plné úžasných chvíľ naplnených Božou prítomnosťou.

V ostatných dvadsiatich rokoch sa náš Boh oslávil v hnutí Modlitby matiek (MM). Dosvedčuje to jeho ovocie. Ide o vypočutie modlitieb matiek, ktoré sa modlia za svoje deti. Mnohé z týchto detí „sa vrátilo z nepriateľovej krajiny“ (porov. Jer 31, 16 − 17). Jedno zo svedectiev na stretnutí vo Svite bolo svedectvo dcéry, ktorej mamka je členkou MM. Dcéra Anežka vidí vypočutie modlitieb svojej mamky, pretože v situácii, v ktorej sa ocitla, nenachádzala žiadne východisko. Ako sama vyznáva, riešením jej situácie bol Ježiš Kristus, víťaz nad každou neprávosťou, nad každým zlom. Anežka svedčila, že teraz počas svojich osobných modlitieb má radosť, keď môže svoje problémy odovzdať Ježišovi. Jedným dychom hovorí, že má radosť aj z odovzdania vlastnej radosti. Nechce byť dvojtvárna (doslova farizejská), aby volala k Bohu iba v čase skúšok. Vníma, že Ježiš je tu pre ňu nielen v čase, keď sa jej nedarí, ale aj vtedy, keď sa jej darí, keď sa cíti požehnaná. Slzy radosti z Božej lásky sú uzdravujúce. Prajem každému tieto očisťujúce slzy, pretože iba cez ne môžeme vidieť veľkosť nášho Boha. Iba cez ne môžeme vidieť, čo všetko On robí v našich životoch.

V sobotu sme mali možnosť zúčastniť sa svätej omše, ktorej hlavným celebrantom bol o. biskup Stanislav Stolárik. Sám povedal, že tieto stretnutia vo Svite sú pre neho veľkým povzbudením. Rád prichádza na tieto stretnutia a s hnutím Modlitieb matiek prežil už takmer ¾ ich pôsobenia na Slovensku. Zároveň prosil každú mamu o modlitby: „Proste za nás, aby sme boli kňazmi, ako máme byť a Vy, mamy, aby ste boli, aké by ste mali byť. Modlime sa navzájom.“

Vo svojej homílii nás o. biskup Stolárik povzbudil, aby sme sa dali nájsť nášmu Otcovi. Poznáme to každá z nás, keď sa ocitáme na rozbúrenom mori. Tým morom sú naše bôle, ťažkosti, nepochopenia, presadzovanie vlastných plánov s našimi deťmi, s našimi rodinami. Koľko síl a snaženia vynakladáme na to, aby sa veci okolo nás uskutočňovali tak, ako chceme my. Koľko starostí nás dokáže pohltiť, presiaknuť až do špiku našich kostí. Často vidíme, ako sa na nás valí jedna vlna za druhou. Raz je to naša obava o budúcnosť, strach o dieťa, keď ho musím nechať ísť vlastnou cestou, nepochopenie od najbližších, choroba, strata zamestnania. Boh nás stvoril nie na to, aby sme sa trápili, sužovali, nie aby sme podliehali zúfalstvu, nie aby sme sa cítili osamotené. Pretože presne v takej situácii sme vtedy, ak chceme veci samé naprávať. Tak ako Ježiš prichádza po mori k svojim učeníkom, tak aj nás si dokáže náš Boh nájsť. Nájde nás cez jemu vlastným spôsobom, napriek dvojmetrovým vlnám. Túži prísť k Tebe či ku mne, sadnúť si do mojej loďky a pomáhať veslovať bezpečne a isto. Iba On nám môže naplniť našu loďku, náš život láskou, ktorá uzdravuje, ktorá je bezpodmienečná, ktorá víťazí. Dovoľme nášmu Bohu, aby bol naším osobným Spasiteľom, Ochrancom, našou záštitou. O. biskup nám pripomenul, že tak, ako Boh prvý miloval nás, tak aj matka najprv miluje svoje dieťa. Uvedomujem si každý deň, že ja milujem Boha, lebo on prvý miloval mňa? Božie Slovo hovorí: „Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život“ (Jn 3, 16).

Janka Pajanová, národná koordinátorka, po skončení omše odprosovala za každé zranenie kňazom, ktorých sa dopustili mamy; keď sme si snažili kňaza prispôsobiť na vlastnú ruku; keď sme v ňom nevideli Božieho vyvoleného. Svojou účasťou na stretnutí nás potešili mnohí kňazi. Počas celej soboty nám vysluhovali sviatosť zmierenia. Duchovný otec MM o. Marián Dragúň odprosoval mamy za kňazov, ktorí ublížili nám, mamám. Svojím príhovorom nás povzbudil aj páter o. Michal Zamkovský.

Mamy v MM v pokore uznávame, že nie my sme tvorcami svojho života. Stretávame sa s plným vedomím, že tu nájdeme silu a odvahu do ďalších dní, ktoré nás naplnia radosťou. Každá skupinka MM je ako rybárska sieť, ktorá zachraňuje aj tých, čo sa zdajú beznádejne stratení. Jedinou cestou je Ježiš, Boží Syn, ktorý je našou istotou aj v týchto neistých časoch. On túži, aby sme svoj život v danej chvíli, v danom stave, v okruhu ľudí, ktorých nám dáva, žili život v plnosti.

Pri vzniku Modlitieb matiek bol obraz, ktorá mala zakladateľka Veronica Williams. Je to obraz o prisľúbení, že Pán cez modlitby matiek vyleje Svätého Ducha na celú zem vodopádom. Verím, že pôsobenie Svätého Ducha aj cez Modlitby matiek a Modlitby otcov v Sabinove dokáže zmeniť a zachrániť naše mesto pre Božie kráľovstvo. Nechajme sa viesť v pokore, dôvere a jednoduchosti modlitieb, aby tento vodopád Svätého Ducha bol žriedlom nového života pre nás, naše deti, naše rodiny, našu farnosť, naše mesto. Rada by som využila túto možnosť pozvať do spoločenstva MM, medzi nás, aj ďalšie mamy − ak túžiš nebyť sama so svojím problémom, svojou obavou, ale s dôverou to odovzdať Bohu. Sme kresťanské spoločenstvo, ktorého centrom je Ježiš Kristus. Modlíme sa k Svätému Duchu, odprosujeme za naše previnenia, modlíme sa za ochranu a za jednotu, ďakujeme za dar materstva, spievame chvály a povzbudzujeme sa Božím Slovom. Toto sú prípravné chvíle na najdôležitejšie – odovzdanosť svojich detí Ježišovi. Nepredkladáme vlastné plány, predkladáme vlastné deti, rodiny, kňazov.

V MM sme rôzne mamky. Každá z nás je jedinečná, každej z nás náš Pán vtlačil do srdca túžbu modliť sa za svoje deti. Považujem za veľmi silný moment, kedy sme tu, vo Svite, vedené Svätým Duchom, boli duchovne spojené s ostatnými mamkami z nášho vlastného spoločenstva MM doma a vo svojom srdci sme mohli vysloviť „Odpusť mi, Pane, keď som ranila tú-ktorú mamu zo spoločenstva a zároveň Ti, Pane, ďakujem za každú mamu, ktorú si mi dal spoznať prostredníctvom tohto spoločenstva. Ďakujem Ti, Pane, že nás takto učíš Tvojej láske a Tvojmu odpúšťaniu.“

S láskou mama Soňa