Od samého začiatku ľudstva to bolo tak, že jeden bol bohatší a druhý chudobnejší. Na úsvite dejín človek prepadol v skúške lásky. Naletel zvodcovi, diablovi, ktorý mu nahovoril, že pravú veľkosť dosiahne vtedy, keď sa odpúta od Boha, keď nebude rešpektovať jeho vôľu a bude jesť ovocie zo stromu poznania. Adam žaluje na Evu, že ona je príčinou tohto nešťastia. Eva žaluje na hada. Had, čiže diabol, sa nevyhovára ani neobhajuje pred Bohom, jeho postoj k Bohu je nepriateľský. Sväté písmo pripomína, že hriech na svet prišiel zo závisti diabla. Svätý Augustín vysvetľuje, že závisť je ničomná moľa, ktorá nahlodáva chorý odev cnosti, že je hrdza, ktorá zožiera poklad múdrosti, húsenica, ktorá pustoší zelené nivy zásluh. Starí Gréci vyobrazovali závisť ako starenu, ktorá má vo vlasoch horiacu pochodeň a jedovaté hady, bledú a vráskavú tvár, oči hlboko vpadnuté. Ohyzdná starena má dlhé ostré nechty, zaryté vo vlastnom srdci,a tak ničí samu seba. Starena, pretože závisť je taká stará ako svet. Pochodeň vo vlasoch, pretože páli vnútro človeka. Hady, pretože požierajú srdce a ako jedovatý plaz prinášajú iným ľuďom len úklady, trápenia, zlo, ba často aj smrť. Je bledá a vyziabnutá, lebo neustálým smútkom a žiaľom, žedruhí majú viac, sa trýzni,a preto upadá a pustne.

Môžeme spomenúť aj biblického Kaina. Závidel Ábelovi Božiu priazeň a milosť a jeho závisť sa mení na nenávisť. Keď gréckeho vojvodcu Miltiadesa celý národ oslavoval za statočnosť v bojoch s Peržanmi pri Maratóne, popredný štátnik Tenistokles nemohol spať a zo dňa na deň chradol. Jeho priatelia to spozorovali a opýtali sa ho, prečo je taký smutný. On im povedal: „Miltiadova sláva mi berie spánok.“ Obdobný prípad bol aj maliar Raffaelo Santi, ktorý závidel Michelangelovi. Alebo hudobný skladateľ Salieri proti W.A. Mozartovi. Závisť je nedostatkom taktu voči druhému človeku. Ale slovíčko takt je slabé, pretože je aj nedostatkom lásky a úcty.

Je ešte horšia ťarcha ako závisť a žiarlivosť? Ničia viac ako spaľujúci oheň i vraždiaci meč a vedú do záhuby toho, koho ovládajú. (Arménsky cirkevný otec Mandakuni).

foto