Od septembra sme zaviedli nový miništrantský systém.Prvý mesiac (september) bol skúšobný na vychytanie „múch“ a od októbra už bude fungovať na ostro. Aby nielen chlapci, ale aj ich rodičia a „verejnosť“ rozumela, o čo ide, prinášame toto vysvetlenie.

O čo ide?

V novom systéme miništrovania ide o lepšie zorganizovanie služby miništrantov, ktorá bola doteraz skôr spontánna. Zavedením systému do miništrovania sa tak dá miništrovaniu poriadok a hlbší zmysel. Miništrant sa svojím vstupom do systému zaväzuje, že bude vykonávať svoju službu podľa daného rozpisu miništrovania. Za svoju službu bude aj odmenený, ak svoju službu bude vykonávať poctivo. Tí, ktorí nie sú zapísaní do miništrantského systému, môžu byť oblečení ako miništranti pri oltári, ale nebudú mať služby. Služby pri oltári majú iba tí miništranti, ktorí sú zapísaní v systéme. Existujú kategórie služieb pre miništrantov podľa príslušného veku: zvonenie (1. 3. ročník),ampulky (4. 6. ročník),paténa (7. 9. ročník),knihy a kalich (stredoškoláci a vysokoškoláci).

Prečo?

Prečo by v miništrovaní mal byť určitý systém?Je na to viacero dôvodov.V Sabinove sa tešíme veľkému počtu miništrantov. No sme vystavení dvom extrémom: sú sv. omše, na ktorých nie je ani jeden  miništrant alebo sú sv. omše, na ktorých je miništrantov príliš veľa.Na sv. omši nie je až tak veľa služieb, ktoré môžu miništranti vykonávať (je ich tak približne pre 5 miništrantov).Preto pri veľkom počte miništrantov mnohí miništranti iba nečinne stoja. Ich služba potom spočíva v „ne-službe“.Z toho nám tiež vyplýva, že služby pre miništrantov sú nerovnomerne rozložené. Už viackrát bolo spomenuté slovo služba, ktoré úzko súvisí so slovom miništrovanie. Slovo miništrovať pochádza z lat.ministro/ministrare, ktoré znamená posluhovať (pri stole).Posluhovanie je podstatou miništrovania aje konkrétnou službou.Miništrovanie nie je teda nečinné postávanie pri oltári, ani ukazovanie sa v miništrantskom oblečení, ani o tom, aby miništrant mal rezervované miesto na sedenie, keď je plný kostol. Miništrovanie je o aktívnej službe pri oltári.

Nový systém v miništrovaní prináša aj niekoľko úskalí. Jednou z nich je, že miništrant si nevyberá, kedy a na ktorej sv. omši bude slúžiť. Preto saminištrant v novom systéme musí prispôsobiť.Možno nerád chodil na ranné sv. omše kvôli vstávaniu alebo boli zvyknutí chodiť celá rodina na určitú sv. omšu, ktorú mali vybratú apod. Ale aj s tým všetkým súvisí to, že miništrovanie je služba. Miništrant sa teda musí vedieť obetovať. Keďže chceme dať miništrovaniu hlbší zmysel, potrebujeme zaviesť tento systém a systém musí mať určité pravidlá amantinely (ináč by nefungoval). Ak sa to niekomu zdá príliš prehnané, tak je to len preto, že na to nie sme zvyknutí. Po čase si všetci zvykneme.

Bodovanie

Samozrejme, vykonané služby budeme aj hodnotiť. Môže sa stať, že miništrantská služba skĺzne iba do nejakej súťaživosti, kto viac bodov „naminištruje“. Treba povedať, že bodovanie služieb vôbec nepatrí k podstate miništrovania. Zároveň bodovanie nie je cieľom vytvárať z miništrovania nejakú športovú disciplínu. Bodovanie služieb je vyjadrením vďaky miništrantom, ktorí svoju službu berú vážne a poctivo. Preto aj na konci septembra, teda na konci skúšobnej doby systému, sa chceme miništrantom zavďačiť za vykonávanie ich služby.

Ak miništrant má službu a príde +2b

Ak miništrant má službu a nepríde -2b

Ranná sv. omša +2b (toto pravidlo platí iba pri sv. omšiach cez týždeň a v sobotu; neplatí v nedeľné sv. omšea prikázané sviatky).

Ak nemá službu a príde 1b (toto pravidlo platí iba pri sv. omšiach cez týždeň večer; neplatí v nedeľné sv. omše a prikázané sviatky).

foto