30. apríl 2000. Nedeľa. Rím – Námestie sv. Petra. Pápež Ján Pavol II. slávi slávnostnú svätú omšu, počas ktorej kanonizoval svätú sestru Faustínu. V homílii povedal: „Je dôležité, aby sme prijali celé poslanie, obsiahnuté v Božom slove na dnešnú Druhú veľkonočnú nedeľu, ktorá sa od tohto dňa bude v celej Cirkvi nazývať «Nedeľa Božieho milosrdenstva».“ Ján Pavol II. okrem toho poukázal na dôležitosť posolstva o Božom milosrdenstve. Vravel: „Čo nám prinesú nastávajúce roky? Aká bude budúcnosť človeka na zemi? Nie je nám dané vedieť to. Jedno je však isté, že okrem ďalších úspechov nebudú, žiaľ, chýbať ani bolestné skúšky. Ale svetlo Božieho milosrdenstva, ktoré Boh chcel nanovo zveriť svetu skrze charizmu sestry Faustíny, bude osvetľovať ľudské cesty v treťom tisícročí.“ Nebeský Otec nám ponúka svetlo pre naše dni. Dáva nám svoje milosrdenstvo a v mimoriadnej miere ho na nás túži vyliať práve DNES na Nedeľu Božieho milosrdenstva!

Pán Ježiš o tomto dni hovoril sv. sestre Faustíne: „Kto v tento deň pristúpi k Prameňu života, dosiahne úplné odpustenie hriechov aj trestov. V tento deň je otvorené vnútro môjho milosrdenstva. Vylievam celé more milostí na duše, ktoré sa priblížia k prameňu môjho milosrdenstva. Nech sa žiadna duša nebojí priblížiť ku mne, hoci by jej hriechy boli ako šarlát.” (Denníček 300, 699)

Aby sme mohli využiť tieto veľké dary, prejavme Bohu svoju dôveru tými jednoduchými slovami: „Ježišu, dôverujem Ti“ a preukážme milosrdenstvo blížnym. Nech sú naše duše v stave milosti posväcujúcej a dôstojne prijmime sväté prijímanie. Dovoľme Pánovi, aby nás jeho milosrdenstvo preniklo, naplnilo a pretvorilo nás na svedkov Božieho milosrdenstva. Práve takých potrebuje dnešný svet!

img