Od septembra sme spustili už druhý ročník miništrantských služieb a prvý mesiac už máme za sebou. Zatiaľ nám vyplýva, že najpoctivejšie k svojim službám pristupovala skupina najstarších miništrantov, ale aj medzi mladšími sa našli niekoľkí veľmi usilovní chlapci. Ostatní budú mať príležitosť viac sa snažiť v ďalších mesiacoch. Ďakujeme chlapcom z najstaršej kategórie za príkladný a zodpovedný prístup, lebo je aj motiváciou pre mladších, aby sa naučili zodpovednosti a ochote obetovať sa, čo sa im raz ako dospelým mužom zíde.

A už vieme aj to, ako dopadlo zbieranie bodov, na základe ktorého budeme aj tohto roku vyhlasovať „miništranta mesiaca“ . Za mesiac september 2018 sa stal miništrantom mesiaca v najmladšej kategórii Filip Štvarták, v 2. skupine Michal Talarovič, v 3. skupine Norbert Talarovič a v najstaršej kategórii Jozef Verbovský. Pre všetkých pripravujeme zaslúženú odmenu. Okrem „dobrých“ bodov sledujeme aj vynechanie služieb a tých, ktorí mali najviac mínusových bodov síce nebudeme zverejňovať, ani „odmeňovať“ (zatiaľ), chceme im dať šancu v ďalšom mesiaci opustiť „rebríček hanby“ .

Okrem toho na nás čakajú aj nové výzvy.V tomto roku by sme chceli okrem služieb klásť dôraz aj na formáciu miništrantov, a preto chceme rozbehnúť pravidelné stretká jednotlivých vekových skupín. A účasť či neúčasť na formácii bude ovplyvňovať celkový počet nazbieraných bodov. To vysvetlíme detailne nabudúce.

Zopakujeme si aj pravidlá „systému služieb“ – chlapci sa môžu slobodne prihlásiť a kedykoľvek aj odhlásiť zo systému; prihlásením sa zaväzujú, že budú vykonávať svoju službu podľa rozpisu v skupine, do ktorej sú zaradení; bodovanie služieb: za splnenie služby +2 b, za nesplnenie –2 b, ranná sv. omša v bežný deň Po So (nie nedeľa a nie prikázaný sviatok) +2 b, účasť na večernej sv. omši, aj keď nemá službu +1 b (nie nedeľa a nie prikázaný sviatok).

Chlapci, ktorí nie sú zapísaní do miništrantských služieb, môžu tiež kedykoľvek miništrovať, ale nebudú mať služby, a nebudú môcť miništrovať pri niektorých „lukratívnych termínoch“ (napr. polnočná, Trojdnie a pod.) a akciách (napr. požehnanie domovov a iné).

Na záver ďakujeme všetkým poctivým miništrantom, u mladších aj ich rodinám, ktoré svoj program zosúlaďujú s miništrantským rozpisom a povzbudzujeme a pozývame k tejto službe aj ďalších chlapcov.