Pápež František, ktorý napriek svojmu postaveniu žije veľmi skromne, pri nedávnej návšteve ostrova Lesbos v Grécku zobral do Ríma tri rodiny utečencov, ktoré vybrali losovaním. Zásadným spôsobom im zmenil život k lepšiemu.

Pán Ježiš Kristus vzkriesil Lazára, na svadbe v Káne Galilejskej premenil vodu na víno, nasýtil zástupy z jednej ryby a jedného chleba a vykonal mnoho ďalších zázrakov.

Nemusíme mať takú moc, ale vo Svätom roku milosrdenstva môžeme každý dobrými skutkami prispieť, aby sme sa podieľali na tomto Svätom roku. Heslo „Milosrdní ako otec“ by sme mali uplatňovať v každodennej praxi. V dnešnom svete, z ktorého sa vytráca duchovno a veľa ľudí sa ženie za materiálnymi statkami aj rôznymi nekalými spôsobmi, by sme sa mali vrátiť ku Kristovmu učeniu o láske k blížnemu a milosrdenstvu. Z nášho slovníka by sa malo vytratiť „Pecunia non olet“ (peniaze nesmrdia). Jeana Cocteau povedal: „Dobré správanie spočíva v tom, že skrývame, ako veľa si myslíme o sebe a ako málo o ostatných“ nás nabáda k tomu, aby sme začali od seba. Aby sme s čistým svedomím mohli povedať: „Sit venia verbo“ (nech mi je odpustené).