V cárskom Rusku pôsobila chlystovská sekta, ktorá hlásala, že človek musí najprv nemravne žiť a páchať hriechy, aby mal dôvod na ľútosť a pokánie. Jej členom bol aj šarlatán Rasputin.

Poznáme aj príbeh o hriešnych mestách Sodoma a Gomora, ktoré sa Pán rozhodol zničiť kvôli nemravnému spôsobu života jeho obyvateľov. Dvaja anjeli prišli varovať Lóta, ktorý žil bohumilo, a pred zničením ho vyviedli z mesta. Povedali mu, aby sa neobzeral. Jeho manželka neuposlúchla a premenila sa na soľný stĺp.

Aj v dnešnom svete je veľa hriešnosti, lebo je ovplyvňovaný rôznymi modernistickými herézami. Veľa ľudí trpí alkoholizmom, drogovou závislosťou a gamblerstvom. Rodina, ako základná bunka spoločnosti, sa podceňuje.

V Svätom roku milosrdenstva je našou úlohou bojovať proti hriešnosti. Ísť príkladom, pomáhať slabým, chudobným, chorým a starým. Neodsudzovať závislých, ale podať im pomocnú ruku. Je veľmi pekné, keď sa niekomu podarí priviesť stratenú ovečku naspäť do košiara. Je to pre nás veľká výzva, aby sme práve teraz konali skutky milosrdenstva.

Slováci boli vždy známi ako pohostinný a bohabojný národ, ktorý si ctí kresťanské tradície a národnú hrdosť. Národ, ktorý má ako patrónku Sedembolestnú Pannu Máriu.