Môžete sa nám predstaviť?

Volám sa Lukáš Imrich, mám 27 rokov a pochádzam z Prešova – z farnosti Kráľovnej Pokoja (Sídlisko III). Mám dve staršie sestry, ktoré už majú vlastné rodiny a o dva roky mladšieho brata.

 

Aká bola vaša cesta povolania? Kedy ste sa rozhodli vykročiť za Pánom?

Cesta k môjmu povolaniu bola dosť kľukatá a pomerne zdĺhavá. Prvýkrát som o kňazstve začal uvažovať, keď som mal pätnásť rokov. Impulzom sa pre mňa stala smrť sv. Jána Pavla II. Vtedy v mojom vnútri prvýkrát zaznela otázka, či by som aj ja chcel byť kňazom. No ako rýchlo táto otázka prišla, tak rýchlo som ju odohnal preč. Aj štúdium na gymnáziu a s tým spojené rozhodovanie o mojej budúcnosti malo v sebe tú istú dynamiku – raz som uvažoval nad kňazstvom a vzápätí som tú myšlienku hneď odháňal preč. Nevedel (alebo nechcel) som si seba samého predstaviť ako kňaza. Tejto myšlienke som sa bránil a aj z tohto dôvodu som po strednej škole išiel študovať fyziku, v domnení, že Boh mi už konečne „dá pokoj“ 😊. Pokoj som však nenašiel, práve naopak, vo svojom vnútri som vnímal, že Boh ma chce mať niekde inde. Tak som povedal: „Dobre Bože, keď chceš mať zo mňa kňaza, nech sa páči,“ a poslal som prihlášku do seminára. Vždy, keď sa zamyslím nad príbehom môjho povolania, prídu mi na um slová proroka Jeremiáša: „Zvádzal si ma, Pane, nuž dal som sa zviesť, uchopil si ma a premohol.“ (Jer 20, 7)

V mojom rozhodovaní mi určite pomohla aj moja rodina, ktorá ma plne podporovala (zvlášť babka, ktorá veľmi túžila a veľa sa modlila za to, aby sa niekto z jej vnukov stal kňazom) a takisto aj kňazi, s ktorými som prichádzal do kontaktu a ktorí mi pomáhali rozlišovať moje povolanie.

 

Máte vzor medzi svätými, svojho patróna?

Ako som spomenul, mojím veľkým vzorom a obľúbeným svätcom je Ján Pavol II., no takisto aj môj krstný patrón sv. Lukáš, ktorý vo svojom evanjeliu zachytil krásne podobenstvá a udalosti (napr. podobenstvo o márnotratnom synovi či milosrdnom samaritánovi), ktoré ostatní evanjelisti neuvádzajú.

 

Aké sú vaše záľuby?

Vo voľnom čase rád bicyklujem, hrám hokej, vyjdem si na túru do lesa alebo do hôr. Tiež si rád pozriem dobrý film.