Kde sa voda sypala a piesok lial, za tromi horami a niekoľkými plesami, bola krajina, v ktorej sa stretli biblickí hrdinovia. Málokto veril, že je ešte vo svete dobro. Ale štyria z nich, dve ženy a dvaja muži verili, že práve deti môžu zasadiť kúsok dobra do zeme. Preto poslali povolávacie rozkazy do rôznych kútov nášho kraja. Päťdesiatdeväť detí a šestnásť animátorov výzvu prijalo. Ale predtým museli prejsť výcvikom, ktorý mal preveriť ich schopnosti. V pondelok 19. augusta pricestovali vlakom do Tatranskej Lomnice. Na mieste ich privítal svetský hrdina Nick Fury. No prišli aj biblickí hrdinovia Ester, Jozef, Daniel a Rút. Veliteľ výcvikového centra o nich a ich životoch nevedel nič. Veľmi sa mu nepáčilo, že pricestovali do jeho centra, ale nedbal a uzavrel s nimi dohodu. Každý deň prišiel jeden hrdina, aby podporil deti svojím príbehom z dávnych čias. Spolu s deťmi animátori celý týždeň odhaľovali skutočnú tvár hrdinstva.

V utorok dostávali deti správy o tom, že sa neďaleko usídlil nepriateľský národ a vyzýva ich na súboj. Tento boj sa podarilo deťom s pomocou Ester vyhrať. Nick Fury videl, že deti sú odvážne a statočné.

Z Biblie vieme, že Jozefa jeho bratia predali pocestným Izmaelitom. V stredu sa tento príbeh zopakoval. Deti vymenili Jozefa za sladkosti. No keď v krajine „nastal hlad“, museli putovať do Egypta (rozumej Rainerova chata). Cestou, keď nevedeli vyriešiť hádanky, oľutovali, že Jozefa vymenili. No aj napriek tomu im dal obed. A keď cesta nebola najľahšia, všetci ju zvládli a vrátili sa späť do výcvikového centra.

Vo štvrtok predstavil svoj životný príbeh Daniel. Počas dňa deti získavali prekonávaním rôznych stanovíšť Božiu výzbroj. Topánky pohotovosti pre evanjelium, meč ducha, opasok pravdy, prilbu spásy, štít viery a pancier spravodlivosti. Popoludní ich kráľ prosil o vysvetlenie sna. Počas doby, kedy deti vykladali sny na papier, nepriateľský národ sa vrátil, zviazal Daniela a niektoré deti. Ostatní povolaní ich však našli a kráľ dal národ uvrhnúť do žalára. Nick Fury ešte vyhlásil talentovú súťaž.

V piatok sa predstavila Rút. Bola veľmi odvážna, pretože opustila svoju krajinu a vybrala sa do krajiny, ktorú nepoznala. Tak sa aj deti (niektoré naozaj prvýkrát), vydali na bobovú dráhu, kde statočne prekonali svoj strach. Poobede navštívili múzeum TANAPu. Keď sa deň chýlil ku koncu, prišla na rad očakávaná súťaž: „Tábor má talent.” Či boli malí alebo veľkí, v každom z nich sa skrýval obrovský talent. Niektoré vystúpenia boli tanečné, spevácke a vtipné, ale aj napriek tomu sa všetci stali víťazmi.

Po celom týždni deti získali všetky vlastnosti hodné hrdinu. Povolaní sa naučili byť verní, pokorní, vytrvalí, odovzdaní a odvážni. Viac ako kedykoľvek predtým potrebuje svet hrdinov každodennosti. Osobitne však deti, ktoré sa stali hrdinami pre svoju rodinu, kamarátov, školu, dedinu, mesto či krajinu. Príbeh hrdinu môže byť aj tvojím príbehom!

foto