Sviatok Krista Kráľa na konci cirkevného roka upriamuje našu pozornosť opäť na súvislosť medzi naším pozemským životom a zavŕšením nášho života v Kristovi, Kráľovi a Pastierovi. Ako spolu súvisí pozemský a „večný“ život, ako môže byť Kristus Kráľ a zároveň Pastier? Existuje sotva krajší obraz „pastiera“, ako nám to ponúka a popisuje prvé čítanie: on uzdravuje zranenia, hľadá všetkých, ktorí zblúdili, dáva silu slabým a ochraňuje silných. Je to obraz starostlivej a milujúcej vernosti Jahweho, ktorý vovádza svoj ľud do svojej ochrany a svojej náklonnosti. Tieto obrazy sa chcú dotknúť nášho srdca, pretože práve tam, v našom „strede“, kde sa podľa orientálneho chápania sústreďujú všetky životné sily, sa odohráva stretnutie s Bohom.

S pojmom „pastier“ sa často stretávame v Starom Zákone ako popis a titul pre milujúceho Boha, ktorý sa stará o svoj ľud. Králi Izraela mali tento pastiersky Boží úrad prebrať a dať ho reálne zakúsiť izraelskému ľudu. Tak prichádzame k spojeniu titulov „pastier“ a „kráľ“. V tomto zmysle je milujúci a starostlivý Pastier Kristus Kráľom v pravom zmysle slova! Kráľom, ktorého kráľovstvo vďaka Bohu! nie je z tohto sveta. Nie „hore“ sa zdržiava, ale „dole“ uprostred svojho ľudu. Je možné, že je to pre nás ťažké rozpoznať Ho, pretože hľadáme tam, kde On nie je. Robíme to vtedy, keď dávame Božie kráľovstvo s obrazom pozemskej vlády a moci na rovnakú úroveň.

Krista nachádzame uprostred ponížených, chudobných, outsiderov. Vždy a všade stretávame tých, ktorí sa buď osudnými ranami takýmito stali, alebo od narodenia patrili do ľuďmi vytvorených systémov, v ktorých na základe svojej rasy alebo pohlavia sa rátali k utláčaným. Nemožno ich prehliadnuť, keď budeme mať oči otvorené. Vždy, keď preukážeme našu náklonnosť ľuďom v núdzi a tomuto svetu (nie s almužnou, ale s pravým rešpektom pre ich dôstojnosť a s kreatívnou láskou), vždy sa stretneme s Kristom, Kráľom a Pastierom a môžeme Ho takto dať zakúsiť a zviditeľniť aj druhým. Môžeme vystupovať len ako pokorná a milosrdná Cirkev, ktorá nesmie nikdy svoju moc zneužiť k utláčaniu ľudí, ale – keď vezme vážne vzor Krista Kráľa – len k oslobodzovaniu ľudí pre život. To, či oslavujeme tento sviatok v Ježišovom zmysle, ako ochrancovia ľudí, ktorí žijú v tieni života, to sa bude ukazovať na našom správaní... a to deň čo deň.