Pápežské misijné diela sa od začiatku svojej existencie snažia zapojiť deti, mládež, dospelých, kňazov, rehoľníkov a laikov do budovania bratskejšieho a solidárnejšieho ľudstva, oceňujúc aj najmenšie gesto pomoci. Túto úlohu dosahujú pomocou Univerzálneho fondu solidarity (UFS) vytvoreného darmi veriacich z celého sveta, vďaka ktorému PMD každý rok môžu aspoň čiastočne zabezpečovať potreby najnúdznejších členov misijnej cirkvi.

Čo robia PMD vďaka vašej pomoci:

• Podporujú štúdiá kňazov, seminaristov, novicov, noviciek a podporujú katechétov

• Budujú a udržiavajú kostoly, kaplnky, kňazské semináre, kláštory a farské pastoračné centrá

• Podporujú zdravotnú starostlivosť, školské a kresťanské vzdelávanie deti a mládeže

• Podporujú miestne katolícke masmédiá (televízia, rozhlas, tlač…)

• Zabezpečujú mobilitu misionárov (autá, motocykle, člny…) a pod.

• Prevádzkujú nemocnice, zdravotnícke zariadenia pre malomocných, sirotince, strediská na pomoc deťom postihnutým vojnou a iné.

Aké projekty sme podporili v tomto roku?

PMD na Slovensku za rok 2017 spolu za všetky tri misijné diela v roku 2017 podporili misijné projekty v hodnote 648 523,05 €.

Misijné dielo šírenia viery

Na potreby tohto diela s v minulom roku vyzbieralo 518 337,25 €.

Z týchto finančných prostriedkov sme podporili projekty v krajinách Západnej Afriky: Senegal, Demokratická republika Kongo a Togo.

Uvediem tri z nich: V Senegale, v diecéze Kolda sme sa podieľali na výstavbe sanktuária Panny Márie, Kráľovnej pokoja v Temento, podporili sme výstavbu fary vo farnosti Pakour a stavbu kostola sv. Germana vo farnosti Marsassoun. V Togu, v diecéze Adakpame podporíme výstavbu dvoch kostolov vo farnostiach v Bassan a v d’Owoyo, ďalej v tejto diecéze podporíme aj výstavbu kláštora pre rehoľné sestry Našej Pani z Nazareta v Badou. V Kongu (Demokratická republika) v diecéze Kinkala podporíme stavbu dvoch kaplniek v Yanga-Nzala a Malela Bombe.

Misijné dielo detí

Na potreby tohto diela s v minulom roku vyzbieralo 65.405,57 €.

Z týchto finančných prostriedkov sa podporili projekty v Mali, Senegale, Etiopii, Keni a Juhafrickej republike. V Mali, v diecéze Sikasso podporíme Detské zdravotné stredisko, ktoré navštevuje 2500 detí, kde financujeme vyvŕtanie studne na pitnú vodu do hĺbky 70 m a inštaláciu vodárne s nádržou 10 tisíc litrov, dodanie a osadenie solárneho čerpacieho systému. V Etiópii podporíme stavbu Materskej škôlky pre 120 chudobných detí v Maniye. V Juhoafrickej republike, v diecéze Witbank podporíme Detské stredisko sv. Jána, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť a bezpečné prostredie pre 65 opustených, zanedbaných, alebo osirelých detí.

Misijné dielo apoštola Petra (podpora bohoslovcov)

Na potreby tohto diela s v minulom roku vyzbieralo 64 780,23 €.

Z týchto finančných prostriedkov sme podporili kňazský seminár Mons. L. Parisot v Lokosse v Benine sumou 36 000 €, ktorý dlhodobo podporujeme formou adopcií bohoslovcov. Ďalšie dva kňazské semináre, ktoré podporíme v tomto roku sa nachádzajú v Burkina Faso. Prvým je Kňazský seminár sv. Petra Klavera v Koumi, v arcidiecéze Bobo-Dioulasso a kňazský seminár Sv. Jána Krstiteľa v hlavnom meste Ouagadougou.

Úplný prehľad všetkých projektov PMD v roku 2016 nájdete na našej webovej stránke. http://www.misijnediela.sk/papezske-misijne-diela-vo-svete/