Na severe Talianska existuje rieka Rubiccon. Ešte pred Kristom to bola hraničná rieka medzi Galiou (Francúzskom) a Itáliou. Gaius Julius Caesar sa vracal z výbojov v Galii. Zastavil so svojím vojskom pri rieke Rubiccon a povedal, že kto s ním prekročí túto rieku, cesta späť nie je možná. Buď ju prebrodia, alebo zostanú v Galii. Vtedy vyslovil aj známu vetu: „Alea iasta est“ (kocky sú hodené).

Aj v našich životoch dochádza k situáciám, keď sa musíme rozhodnúť, čo je správne a čo nie je. Možno mnohí z nás mali v živote taký okamih, keď sa bolo potrebné rozhodnúť, či na svojej životnej púti pôjdu s Bohom, alebo bez neho.

Kristus v podobenstve o rozsievačovi učí, že výsledok sejby závisí od pôdy, kam semeno padlo. Ak Božie slovo nevykoná v našom srdci svoje dielo, príčina je len v nás a za výsledok sme zodpovední len my.

František z Assisi povedal: „Bože, daj mi dosť pokory znášať veci, ktoré meniť nemôžem, daj mi dosť odvahy meniť veci, ktoré meniť môžem a daj mi dosť rozumu, aby som tieto dva druhy vecí vedel rozlíšiť.“