V septembri minulého roka sme na námestí odhalili tabuľu na pamiatku vyše 500 ľudí z viac ako 200 židovských rodín, ktoré boli počas vojny násilne vysídlené zo Sabinova a z ktorých väčšina pri deportácii zahynula. Už vtedy z úst mnohých prítomných zaznelo, že je dôležité, aby nešlo len o spomienku, ktorá postupne vybledne a jej odkaz sa stratí, ale záväzok pre nás všetkých brániť šíreniu nenávisti a rozdeleniu dnes. Na to, aby sme sa s bolestnými udalosťami vysporiadali, aby sme sa posunuli ďalej, aby sa nám v meste žilo lepšie, aby sme prijali Božie požehnanie vo všetkých oblastiach a zámer, ktorý má Boh s naším mestom, nestačí spomínať, prípadne predstierať, že sa nás to netýka – potrebujeme si priznať vinu, prosiť o odpustenie a odpustiť. Tak ako nás neodpustenie zväzuje v našich vzťahoch a rodinách, spôsobuje bolesť na oboch stranách a mení sa na zatrpknutie a neschopnosť žiť život naplno, tak sa to deje aj na úrovni miest a národov.

Preto s podporou vedenia mesta, v spolupráci so všetkými kresťanskými cirkvami, ktoré v meste pôsobia, chceme uskutočniť kajúcu tryznu – stretnutie, kedy sa budeme spolu modliť, robiť pokánie a odprosovať Boha a prítomných zástupcov židovskej obce za všetku nespravodlivosť, bolesť a utrpenie spôsobené našimi otcami, obyvateľmi nášho mesta voči židom, národu, o ktorom Boh povedal: „Požehnám tých, čo ťa budú žehnať, a prekľajem tých, čo ťa budú preklínať!“ (Gn 12, 3)

Tomuto stretnutiu, ktoré sa uskutoční 23.5.2017, predchádza čas prípravy, kedy sa chceme viac modliť a postiť na tento úmysel, ale aj všeobecne za mesto Sabinov, za všetky oblasti jeho života a za ľudí, ktorí v ňom žijú. Už niekoľko mesiacov sa zopár ľudí z rôznych cirkví a spoločenstiev stretáva a spolu modlí a hovorí o veciach, ktoré s prípravou tryzny súvisia. Na tieto stretnutia vás všetkých srdečne pozývame v termínoch uvedených pod článkom do koncertnej sály Na korze. Každý z vás je veľmi potrebný. V mnohých mestách na Slovensku, v ktorých sa kajúca tryzna uskutočnila a ich obyvatelia sa spojili v modlitbe a robili pokánie, môžu ľudia svedčiť o požehnaní, ktoré do mesta nečakane prišlo v rôznych oblastiach (zníženie kriminality, nezamestnanosti, prílev nových pracovných príležitostí atď.) Veríme, že aj v Sabinove Boh naplní svoj prísľub, že „ak sa jeho ľud skloní a bude sa modliť, bude hľadať jeho tvár a odvráti sa od svojich zlých ciest, on ich vypočuje, odpustí ich vinu a ich zem uzdraví.“ (por. 2 Krn 7, 14) Mnohí denne zakúšame potrebu tohto uzdravenia pri pohľade na svoju rodinu, prácu, financie atď. Nemôžeme si ho však získať svojou tvrdou prácou ani úsilím či šomraním. Preto vás pozývame do prípravy kajúcej tryzny a prosíme o modlitbu a akúkoľvek pomoc alebo informácie o židoch žijúcich v Sabinove či o ľuďoch, ktorí im v čase deportácií pomáhali.

Termíny modlitbových stretnutí v koncertnej sále Na korze o 19.00 hod.: 8.3., 22.3., 10.4., 24.4., 10.5. Pre bližšie oboznámenie sa s témou ponúkame video prednášku: https://www.youtube.com/watch?v=AX2IHuNgyQw&t=42s.