V nedeľu 21.5.2017 sa pri príležitosti 75. výročia transportu židovských rodín zo Sabinova uskutočnila v MsKS kajúca tryzna za obete holokaustu v čase 2. svetovej vojny. Tomuto stretnutiu predchádzalo dlhé obdobie prípravy, počas ktorého sa mnohí z vás pridali k modlitbám a pôstom na tento úmysel a zúčastnili sa stretnutí, kde sme spoločne hovorili o bolestnej skúsenosti židov žijúcich v našom meste a o potrebe zmierenia. Cieľom stretnutia bolo vyjadrenie ľútosti a pokánia voči Bohu a prítomným zástupcom židovského národa zo strany obyvateľov mesta, jeho verejných predstaviteľov a zástupcov cirkví, ktoré v meste pôsobia.

Po tom, čo primátor mesta a zástupcovia rimskokatolíckej, greckokatolíckej, evanjelickej, pravoslávnej a apoštolskej cirkvi predniesli slová ospravedlnenia, zaznelo trúbenie na šofar – baraní roh, ktorým sa v minulosti zvolával ľud k pokániu. Následne všetci zhromaždení spoločne vyslovili slová ľútosti nad každým utrpením, ktoré svojím konaním, antisemitizmom, ale aj pasivitou spôsobili Židom ich predkovia a ľudia žijúci v meste. Ako symbol spomienky na konkrétne deportované židovské rodiny zapálili rodiny zo Sabinova sedem sviečok na menore a priniesli biele kamienky, ktoré židia tradične prinášajú na hroby blízkych ako znak trvalosti a večnosti ich duše a dobrých skutkov. Tieto kamene boli v utorok zanesené na židovský cintorín.

Odpoveďou zo strany zástupcov židovskej komunity bolo Áronovské požehnanie, ktoré mestu Sabinov a všetkým jeho obyvateľom udelil rabín Miša Kapustin. Týmito slovami Boh v Dt 6, 23 − 27 prikazuje Áronovi a jeho synom žehnať Izraelitov a sľubuje, že skrze neho vyleje na nich svoju prítomnosť a milosť. Takto žehná kňaz ľuďom pri židovských bohoslužbách, ale aj rodičia svojim deťom na sviatok Jóm kipur – Deň zmierenia. Tento krok nebol niečím samozrejmým, preto plne vyjadroval prijatie vysloveného ospravedlnenia a opätovanie túžby po zmierení. Spoločne sme sa tak postavili pred „Boha Abraháma, Izáka a Jakuba“ (Ex 3, 6) a otvorili sa pre hojnosť milosti a budúcnosť, ktorú prisľúbil a ktorú je pripravený dať (Jer 29, 11). Dali sme najavo, že už nechceme stavať múr medzi sebou navzájom ani medzi nami a Božou dobrotou a urobíme všetko preto, aby sa nielen neopakovali hrôzy minulosti, ale aby nenávisť a odsúdenie nemali v našich srdciach žiadny priestor.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zapojili do prípravy kajúcej tryzny a prejavili ochotu a otvorenosť spolupracovať. Veríme, že Boh to všetko prijme a hojne rozmnoží.

Akékoľvek vaše svedectvá, alebo jednoduché podelenie sa budeme čakať na e-mailovej adrese: domjudov@gmail.com.