Mnohí si ešte živo pamätáte, ako pred rokom celá farnosť žila misijným výjazdom mladých zo spoločenstva Dom Júdov do Turkmenistanu. Vaše modlitby nás tam nie len sprevádzali, ale aj niesli akoby na krídlach v každodennej práci s deťmi, mladými, dospelými, chudobnými aj chorými, všetkými rovnako hladnými po Božej aj ľudskej láske.

Vďaka živo udržiavanému kontaktu s misiou v Turkmenistane prostredníctvom internetu máme stále čerstvé správy o dianí v maličkej rodiacej sa Cirkvi. S otcom Tomášom sa aj na diaľku dobre diskutovalo o futbalovom zápase medzi Slovenskom a Poľskom, k čomu nám síce nie veľmi rád, ale predsa srdečne zagratuloval. Otec Andrej zas žil očakávanou návštevou u pápeža Benedikta, ktorému mohol osobne podať správu o misijnej činnosti v tejto ázijskej krajine so stovkou katolíkov.

V jednom z posledných mailov, medzi inými správami, len tak medzi rečou vo dvoch riadkoch zaznelo nové pozvanie a prosba o čo najskorší prílet do Ašchabadu, keďže otec Tomáš musel náhle odísť do Poľska už na druhú operáciu v tomto roku. Položartom som obratom odpovedala, že len na takúto otázku čakám. To, čo nasledovalo, sa pre mňa stalo veľkou výzvou. V odpovedi znelo: „Máš ten istý pas? Ak nie, pošli kópiu nového. O dva týždne budeš mať víza hotové... a privez sviece na krst, prosím.“

A tak v týchto dňoch sa už v Ašchabade pracuje na pozvaní a vízach pre dve osoby, doma na zariadení pracovných záležitostí a medzi priateľmi po celom svete na zháňaní potrebných finančných prostriedkov. To všetko, samozrejme, o to viac sprevádzané modlitbou.

Dúfam, že ani tento, v poradí už tretí misijný výjazd do Turkmenistanu, neostane kdesi na periférii našej farnosti. Ktokoľvek z nás by sa tam vydal, niesol by so sebou svedectvo viery všetkých ostatných a všetci by svojou modlitbou a obetou niesli jeho – toto je totiž spoločenstvo Cirkvi. S radosťou vás teda pozývam k ďalšej konkrétnej účasti na budovaní Božieho kráľovstva vo svete. Rátame totiž s vašou pomocou a predovšetkým s modlitbou.

Konkrétne sa do týchto misií môžete zapojiť svojou modlitbou a finančným príspevkom pri nedeľnej zbierke na tento účel. O vašu podporu a štedrosť vás veľmi prosíme zvlášť kvôli krátkemu času na prípravu tohto misijného výjazdu. Ľudia v Turkmenistane sa zas konkrétne modlia za všetkých dobrodincov.