V tomto Svätom roku milosrdenstva je každý pozvaný znova objaviť radosť, že ho Boh stvoril a vykúpil. Je to rok, v ktorom je každý pozvaný objaviť, že všetko je milosrdenstvo a že nič, čo sa na milosrdenstvo nepremení, nepretrvá (por. 1 Kor 13). Pápež František hovorí, že Svätý rok milosrdenstva je putovaním, stretnutím s inými na ceste, vyznaním hriechov, konaním skutkov telesného a duchovného milosrdenstva, slávením spoločenstva s bratmi.

29. augusta v popoludňajších hodinách sa veriaci našej farnosti vybrali autobusom na púť do Ríma. Sprievodcami boli Mgr. Peter Bačík z CK PRIMA z Vranova a otec dekan Ladislav Cichý. V Ríme sme navštívili hlavné baziliky (Baziliku sv. Pavla za hradbami, sv. Petra, Santa Maria Maggiore a Lateránsku baziliku) a prešli sme svätými bránami. Každý účastník púte dostal aj certifikát o prejdení Svätou bránou.

Máme veľmi silné a neopísateľné zážitky najmä z audiencie u Sv. Otca na námestí sv. Petra, z jeho príhovoru ako Boh miluje a čaká každého človeka, aj toho, čo u ľudí nič neznamená, z jednotlivých bazilík, kde sme si uvedomili nielen umeleckú krásu, históriu, ale najmä to, ako Boh viedol ľudí pri ich stavbe, ako ich aj naďalej chráni. Púť bola veľmi dobre pripravená aj po duchovnej stránke: každý deň sv. omša (v hotelovej kaplnke, v pápežskom kolégiu sv.Cyrila a Metoda, v Sixtovej kaplnke baziliky Santa Maria Maggiore, v kryptách baziliky sv. Petra v maďarskej kaplnke), ranné chvály, sv. ruženec a vešpery, modlitby na rôzne úmysly veriacich.

Posledné dva dni boli náročnejšie na putovanie po uliciach a historických pamiatkach Ríma, ako aj v prekrásnych Vatikánskych záhradách a múzeu a, samozrejme, výstup na kupolu baziliky sv. Petra. Vždy bol čas aj na osobnú modlitbu a meditáciu. Vďaka patrí Pánu Bohu za tú nádheru, posilnenie a upevnenie našej viery a vzťahov. Úprimné poďakovanie organizátorom púte o. dekanovi, p. Bačíkovi a vedenie modlitieb Gitke Novákovej a tiež bezpečnú jazdu šoférom autobusu.