V sobotu, 2. decembra, sa dva autobusy sabinovských farníkov vybrali na exkurziu do Budapešti. Najprv sme navštívili tzv. Matejov kostol (Nanebovzatie P. Márie) na Budínskom hrade. Naši kňazi nám v jeho svätyni slúžili svätú omšu. Je to kostol, v ktorom sa konali korunovácie uhorských kráľov.  

Našou druhou zastávkou bola Národná galéria v Budapešti. V sekcii sakrálneho umenia tvorí dominantu pôvodný sabinovský hlavný oltár, ktorý bol koncom 19. storočia poslaný do Budapešti na reštaurovanie. Oltár bol vyhotovený v rokoch 1490 až 1516 v gotickom slohu. V strede oltára stoja impozantné, takmer dvojmetrové sochy Panny Márie s Ježiškom, sv. Jánom Krstiteľom po pravici a sv. Petrom po jej ľavici. Oltár mal pôvodne 7 metrov, v Budapešti je zreštaurovaný do výšky oltárnej skrine, vrchnú časť reštaurujú a rekonštruujú. Sochy, ktoré stáli nad oltárnou skriňou, sú vystavené samostatne. Väčšina sôch je stvárnená staticky so symbolom v ruke. Na vrchu pôvodného oltára bola socha bolestného a žehnajúceho Krista. Na prvý pohľad nenápadná socha, ale pri pohľade na Krista  máte pocit pohybu, že už urobil krok a teraz oslovuje nás, aby sme reagovali. Oltár sa dokopy   reštauroval 70 rokov. Najprv ho poznačil zub času, počas 2. sv. vojny, prechod frontu. V galérii sme videli tiež pôvodné sabinovské bočné oltáre: Oltár Zvestovania a Oltár sv. Anny.

Pre zaujímavosť: v galérii je umiestnená aj drevená plastika Madony s dieťaťom pochádzajúca z Ostrovian. Rodina Bánó však dala zhotoviť kópiu tejto plastiky, takže v ostrovianskom kostole už niekoľko rokov stojí nová socha. V galérii sme mohli vidieť aj obrazy sabinovského rodáka Tivadara Kostku Csontváryho.

Z Budína sme prešli do Pešti, kde sme navštívili Baziliku sv. Štefana, svätca, ktorý bol prvým uhorským kráľom. V bazilike je vystavený relikviár s jeho zabalzamovanou pravou rukou.

A napokon naše kroky viedli na dobrotami navoňané adventné trhy. Aj vďaka slnečnému počasiu výlet prevýšil naše očakávania. Mali sme duchovný, kultúrny, historický, a nakoniec, ako to v Maďarsku býva, aj gastronomický zážitok. Veľká vďaka patrí nášmu bývalému diakonovi, Dionýzovi Takácsovi, administrátorovi farnosti Janík pri Moldave nad Bodvou, ktorý nás v Budapešti sprevádzal.