V jednej kolede sa spieva, že by sme sa mali pripraviť na to, aby sme privítali svojho Pána ako treba. Čo to znamená? Prečo by sme sa mali nejako výnimočne o to snažiť počas adventu, keď Boh je aj tak blízko nás celý rok? Zvlášť, ak sa snažíme o dobrý život, pracujeme na odstránení svojich chýb, chodíme pravidelne, možno aj denne do kostola, modlíme sa, sme možno aj členmi spoločenstva? Samozrejme, že Boh je nám blízko vždy, najmä, ak sme v stave milosti. V skutočnosti sme však mnohokrát, niekedy aj počas Vianoc, ďaleko od Boha. Náš „svet“, naše myšlienky, sú od neho vzdialené a tak sa zdá, že náš svet a jeho svet nemajú veľa spoločného, dokonca mimo kostola žijeme život, akoby Boh nebol.

Advent a Vianoce sú ponukou pre nás, aby sme mu svoj život otvorili, lebo On je Emanuel – Boh s nami. Vianoce a ich krása môžu byť chápané všelijako. Najkrajšie Vianoce sú však vtedy, keď znovu objavíme ich jednoduchosť a hĺbku. Boh prešiel cestu zníženia sa k Tvojej a mojej tvári, aby nám bol blízko a aby sme v jeho očiach našli novú nádej a istotu, že sa niet prečo báť. Niet dôvodov stresovať, plašiť sa, veď žiadne skutočné dôvody na to nie sú. Na všetky problémy a otázky, aj na katastrofy, ktoré nám denne prinášajú správy, môžeme nájsť odpoveď s Ním, lebo je Boh s nami – Emanuel.

Prajem vám i sebe, aby sme si všetci uvedomili a prijali skutočnosť, že Ježiš je viac ako blízko – čaká za dverami nášho srdca. Čaká každý deň na naše uši, ktoré začujú jeho klopanie a ponuku, aby mohol vstúpiť do nášho života. Je každému prístupný a blízko, lebo sa narodil ako najchudobnejšie z chudobných detí. Ale aj my, ľudia dnešnej doby, ho nájdeme len vtedy, keď sa staneme pokornými a otvorenými na Božie oslovenie. Že si nebudeme namýšľať, že si vystačíme sami. Ježiš je Emanuel – Boh s nami.

Vo Vianociach sa však ukrýva aj výzva – byť s Bohom. Nájsť ho schovaného v bežných situáciách, v tých najobyčajnejších ľuďoch okolo seba. Byť pre druhých darom, mať na nich čas, je spôsob, ako privítať Boha vo svojom živote. Boha, ktorý je a vždy bol skôr nenápadný a skrytý v podobe niekoho, v kom by sme ho nečakali.