Bol som malý a nevinný, no bohužiaľ nechcený. Pomenovali ste ma len ako „obyčajné embryo“. Vraj „to nič nie je“, vraj ešte nežijem. No pravda je celkom iná. V okamihu počatia Boh tvorí nový život. Ľudský život začína v okamihu počatia. Každý, kto dostal právo na život, mal by dostať šancu aj narodiť sa.

Už na úsvite spásy sa správa o narodení Dieťaťa ohlasovala ako radostná zvesť. Tiež možno bolo nechcené a jeho (i naša) Matka ostala prekvapená a zaskočená. „Ako sa to stane?“ A čo na to Jozef? Poznáme koniec (vlastne to bol len začiatok): „Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom. Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán.“ (Lk 2, 10 11)

Mami, prečo som nemohol prísť do vášho domu? Bála si sa, že by som ti ubral na kráse? Pridal vrásku na tvojej tvári? Alebo čo povedia ľudia, lebo som už piaty? No teraz už nič. Ty si myslíš, že tichučko odídem preč. No len ja viem, čo sa deje pod rukami lekára. Tak si ma ani nevidela a nepoznala, a preto som nedostal ani meno. Ostal som iba „embryo“. No mama, ja som už bol. Aj tvoj život začal počatím.

Drahé mamičky! No, nie len mamičky, nie len ženy, ale aj otcovia, aj muži ... Všetkých sa nás to dotýka. Stojme pri ženách v požehnanom stave, aby sa necítili osamotené a bezradné, keď si myslia, že to nezvládnu a sú pod veľkým tlakom z každej strany. Žiaľ, niekedy sa im pochopenia nedostane ani od najbližších. Človek, keď je sám, dopustí sa zbytočných chýb, pretože sa nemá o koho oprieť. Zodpovední sme často aj my všetci.

Samozrejme, možno to bude niečo stáť. Možno to bude chcieť aj obetu z našej strany. Ale stojí to za to. Oplatí sa zabojovať. Darovať život inému človeku je najväčší dar, ktorý môžeme dať. Nachádzame sa v pôstnom období, a preto máme veľa príležitostí, ako môžeme modlitbu, pôst, sv. omšu, sv. prijímanie, dobrý skutok obetovať na tento úmysel.

25. marec je Deň počatého dieťaťa. Hrdo si pripínajme biele stužky a ukážme aj týmto činom, že naša budúcnosť je v novej generácii, v našich deťoch a v našich zdravých a usporiadaných rodinách.