Tento rok sme sa počas chlapčenského tábora ocitli v období expanzie ranej kresťanskej cirkvi. Písal sa rok 60. po Kristovi, v Ríme vládol „milovaný“ cisár Nero so svojím senátom a skorumpovaným konzulom Luxusom. Do tejto reality boli privlečení otroci z neďalekého dobytého územia – Sabinia. Následne boli rozdelení do spoločenských tried (senátori, vojaci a gladiátori) na základe svojich osobnostných predispozícií. Otroci vďaka svojej šikovnosti a odvahe počas rôznych hier (pašeráci, vodné športy...) mohli získať od Nera rímske občianstvo, s ktorým sa spájali určité výhody.

V utorok ráno rímski špehovia zistili, že do Ríma zavítala nejaká sekta so svojím vodcom z Galiley a šíria tu svoje učenie. Preto bolo potrebné, aby senát na čele s Nerom prijal určité opatrenia na zastavenie tohto učenia. Kto neuposlúchol vrchnosť a tajne sa stretával s kresťanmi, bol zbičovaný a následne aj kruto potrestaný.

Aj touto cestou sa chceme POĎAKOVAŤ všetkým Vám, ktorí ste si našli čas a obetovali modlitbu za celý priebeh nášho „pobytu v Ríme“. Všetkým prajeme požehnaný zvyšok prázdnin a dovoleniek.

foto