„Čítanie Božieho slova je dôležitým prvkom liturgie, a preto ho majú všetci počúvať s úctou. Keď sa v Cirkvi číta Sväté písmo, sám Boh hovorí k svojmu ľudu a Kristus prítomný vo svojom slove ohlasuje evanjelium.“ (Všeobecné smernice Rímskeho misála bod 29)

„Cirkev sa veľmi stará o to, aby veriaci neboli prítomní na tomto tajomstve viery ako cudzí a nemí pozorovatelia, ale aby ho pomocou obradov a modlitieb dobre chápali, a na posvätnom úkone sa zúčastňovali vedome, nábožne a aktívne, aby sa poučili Božím slovom, občerstvili sa pri stole Pánovho tela, a vzdávali Bohu vďaky.“ (Sacrosanctum concilium 48)

Toto je len niekoľko viet z učenia Cirkvi o mieste Božieho slova v liturgii. Aj my v našej farnosti chceme obohatiť slávenie nedeľnej svätej omše a slávností tým, že ponúkneme veriacim nedeľné čítania pripravené na laviciach. V tomto nám vyšiel v ústrety Spolok svätého Vojtecha, ktorý nám každý týždeň zašle prílohu, ktorá je bežne vložená v Katolíckych novinách. Preto Vás chceme povzbudiť, aby ste prichádzali na svätú omšu s dostatočným časovým predstihom, aby ste si v pokoji mohli prečítať čítania danej nedele. Cieľom nie je kontrolovať lektorov, či sa pomýlia, alebo nie, ale cieľom je lepšie vnímať to, čo sa číta. To už sa nebudú môcť vyhovárať tí, ktorí hovoria, že nepočujú, keď lektor číta tichšie, alebo si myslia, že ozvučenie je ticho nastavené . Zároveň Vás prosíme, aby ste si tieto texty nebrali domov, ale aby ste ich nechali na laviciach na všetkých svätých omšiach. Kto má záujem o tieto texty, môže si zakúpiť Katolícke noviny, kde sú vložené ako príloha.

Cirkev vo svojich predpisoch ráta s tým, že kňaz nemôže v homílii vysvetliť všetky časti Božieho slova, preto odporúča pred jednotlivými čítaniami predniesť komentár tak, ako to poznáme počas veľkonočných obradov. Komentáre vysvetľujú význam jednotlivých čítaní v kontexte danej nedele. Komentáre nebudú neprimerane dlhé, ale budú vystihovať základnú myšlienku liturgického textu.

Máme nádej, že týmto spôsobom obohatíme veriacich Božím slovom. Často sa totiž stáva, že už počas žalmu si nepamätáme, čo bolo v prvom čítaní atď. Preto vnímame, že vďaka textom na laviciach a komentárom si každý odnesie zo svätej omše myšlienku, ktorá ho oslovila.

Týmto novým prvkom v slávení svätej omše v našej farnosti aspoň trochu splníme túžbu Cirkvi po vedomej a aktívnej účasti Božieho ľudu na slávení liturgie.