V Afrike je v súčasnosti veľký počet povolaní k zasvätenému životu. Cirkev však nie je schopná zabezpečiť pre všetkých záujemcov uskutočnenie ich túžby. Vyžaduje to finančnú podporu pre semináre, ktoré sú funkčné, ale nemajú dostatok financií na udržanie chodu. Rozhodli sme sa preto, že ponúkneme našim veriacim možnosť podpory seminárov formou adopcie jednotlivých seminaristov. Prvým je interdiecézny kňazský seminár Mons. Louisa Parisota vTchanvédji, diecéza Lokossa, v Benine, druhým kňazský seminár sv. Jána Krstiteľa v Ouagadougou, v Burkina Faso. Zatiaľ sme nadviazali spoluprácu so seminárom v Benine, ktorý môžeme podporovať tak ako doteraz darmi na podporu seminára alebo formou adopcie konkrétneho seminaristu. Túto ponuku môžu využiť jednotlivci, ale aj farnosti, rehoľné a iné spoločenstvá.

Záujemcom o adopciu, či už jednotlivcom alebo spoločenstvám, bude pridelený seminarista, ktorého budú môcť podporovať v priebehu štúdia až do vysviacky, a to finančne vo výške približne 600 € na jeden akademický rok, a čo je nemenej dôležité, aj svojimi modlitbami a obetami.

PMD aspoň 1-krát ročne sprostredkujú podporovateľom od seminaristu krátky list. V prípade adopcie farským spoločenstvom by bolo možné po vysviacke zorganizovať návštevu novokňaza, ktorý by vo farnosti, ktorá ho podporovala, slávil primičnú svätú omšu.

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať telefonicky alebo emailom. Podrobnejšie informácie uverejníme aj na našej webovej stránke misijnediela.sk.

Niekoľko informácii o kňazskom seminári Mons. Louisa Parisota v Tchanvédji v Benine

Tento kňazský interdiecézny seminár sa nachádza v Tchanvédji, neďaleko sídla arcidiecézy Lokossa. Zriaďovací protokol podpísal vo Vatikáne dňa 17. marca 1993 vtedajší prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinál Jozef Tomko. Oficiálne zahájenie vyučovania sa začalo 16. októbra 1995. Od roku 2002 je každý rok v priemere 20 diakonov vysvätených za kňazov. V júli minulého roka (2015) bolo vysvätených za kňazov 18 diakonov. Aktuálny stav seminaristov študujúcich teológiu v akademickom roku 2014/2015 bol 120. Počet profesorov a formátorov je 13 kňazov. Formátori v minulom akademickom roku dostávali mesačnú mzdu vo výške 30 - 50 €, čo nie je dostačujúce. V súčasnosti sa zabezpečuje výstavba knižnice, ktorú bude potrebné vybaviť knihami a zariadením. Je tiež potrebné zrekonštruovať cementové strechy na kaplnke (obsahujú karcinogénny azbest), učebniach, v miestnosti pre formátorov, kde sú popraskané steny, a zaviesť vodovod.

foto