Jakubovany

Iveta Šoltysová

Každoročne začiatkom novembra si uvedomím, že ubehol ďalší rok. Prečo práve vtedy? V tomto termíne máme totiž stretnutia ZO (osôb zodpovedných za koledovanie vo farnostiach). Potom nasleduje príprava s deťmi v skupinkách. Obsahom stretiek je modlitba, oboznámenie sa s nosnou témou aktuálneho ročníka, nácvik programu, príprava rekvizít na samotné koledovanie. Myslím, že ani v jednej skupinke nechýbajú hry, čaj a nejaké dobroty. A samozrejme, smiech a detské „hlášky“. Inak tomu nebolo ani tento rok. Na príprave a samotnom koledovaní sa v šiestich skupinkách zúčastnilo 17 SO (sprevádzajúce osoby) a 36 detí. Pozvali nás do 74 rodín, kde sme spoločne vyzbierali 951 €.

Ťažiskovým projektom 23. ročníka Dobrej noviny je zdravotné stredisko v meste Alitena na severovýchode Etiópie, ktoré sa venuje budúcim mamičkám. Celkovo podporuje Dobrá novina 24 projektov v Keni, Južnom Sudáne, Ugande, Etiópii, Kamerune a Rwande.

Možno ešte niekoľko osobných postrehov...

Tento rok to vyšlo tak, že aj mne sa „ušla“ skupinka. A som Bohu za to vďačná, pretože čas strávený s „drobcami“ je naozaj požehnaným časom. Týmto chcem pozvať nových animátorov zapojiť sa do ďalšieho ročníka. Nebojte sa toho! Je pravda, že aj ja sama som sa toho pred sedemnástimi rokmi bála. Ale ktosi múdry mi raz povedal, že Boh nepotrebuje ľudí, čo sa na to cítia, ale ľudí ochotných. Rick Warren v knihe Načo som vlastne tu? píše: „Nie si spasený svojou službou, ale si spasený, aby si slúžil.“

V jednej piesni sa spieva, že: „Keď sa láska narodí, na svet príde nahá, keď sa láska narodí, teplú izbu hľadá, potrebuje plášť a šaty a ružu do vlasov...“ Verím, že každý jeden koledník dal tejto Láske teplú izbičku vo svojom srdiečku, plášť a šaty svojím časom a ružu do vlasov. To boli básničky a vinše. Poviem vám, že sa máme čo učiť od detí.

Deti v mojej skupinke si vyrobili vlastný Betlehem. Veľmi sa tešili z postavičky malého Ježiška, pretože vo tme svietila. Znova a znova zhasínali v izbe svetlo, aby ho videli. A tak som si cez nich uvedomila: kiežby bol pre nás všetkých Ježiš (a nielen ten v jasličkách) svetlom, ktoré nás bude priťahovať. Kiežby sme uverili jeho slovu, pretože On sám je Slovo.

foto

 

Orkucany

Animátori

Ako býva dobrým zvykom, aj tento rok sme sa 25. decembra rozhodli priniesť malého Ježiška do vašich príbytkov. Navštívili sme 33 rodín a vyzbierali 597 €, ktoré budú využité na podporu projektov pre deti v Etiópii. Zo srdca chceme poďakovať všetkým deťom, ktoré obetovali svoj čas na prípravu aj samotné koledovanie, pánu kaplánovi za povzbudenie a požehnanie, a v neposlednom rade všetkým rodinám, ktoré nás pozvali a s úsmevom privítali vo svojich príbytkoch.

foto

 

Sabinov

Mária Mervová

Ako to už po takýchto akciách býva, radi by sme sa poďakovali. Ďakovať chceme všetkým, ktorí sa do koledovania zapojili. Zabehnutým koledníkom, ktorí to s Dobrou novinou ťahajú už nejaký ten rok. Tešíme sa aj z nováčikov, ktorí po prvýkrát okúsili všetko, čo je s koledovaním spojené. Veríme, že sa im to zapáčilo natoľko, že sa s nimi uvidíme aj v ďalších ročníkoch. Poďakovať sa chceme aj rodičom, ktorí svoje ratolesti zapísali a podporili v tejto bohumilej akcii. Vďaku vyslovujeme aj rodinám, ktoré koledníkov prijali do svojich príbytkov, a tak podporili Dobrú novinu. Za spomenutie stoja aj animátori, ktorí ukrojili zo svojho času, venovali ho príprave stretiek s deťmi a sprevádzali ich pri koledovaní. V neposlednom rade sa chceme poďakovať našim duchovným otcom za pomoc, modlitby a povzbudenia. Špeciálne poďakovanie patrí Cirkevnej základnej škole, ktorá taktiež finančne podporila tento ročník Dobrej noviny. Ešte raz úprimné Pán Boh zaplať všetkým! A na záver niekoľko čísel: Vykoledovaná suma: 1349 €, Počet navštívených rodín: 71, Počet skupiniek: 7, Počet koledníkov: 57, Počet animátorov: 15.

foto