Niektoré dátumy sa mi vryli do pamäti, no o 11. februári si myslím, že sa tam roztrhlo vrece s výročiami, ktoré sú späté s dejinami katolíckej Cirkvi.

11. februára 1858 bol obyčajným dňom v živote chudobnej lurdskej dievčiny Bernadetty Soubirousovej. Keď zbierala drevo pri Massabiellskej skale, v jej výklenku uvidela tú, ktorá jej zmenila celý život. Reakcia Bernadetty bola zvlášť pohotová – nevedela ešte celkom isto, že ide o Božiu Matku, no začala sa modliť ruženec. Boh ju však nasledujúce roky skúšal a Bernadetta musela dokazovať, že nie je klamárka, a to aj miestnemu kňazovi otcovi Peyramalovi. Ten jej uveril, až keď mu povedala, ako sa jej Panna Mária predstavila: „Som Nepoškvrnené Počatie“. Otec Peyramale si vtedy uvedomil, že negramotné dievča nemôže presne zopakovať znenie pápežskej buly Ineffabilis Deus pápeža Pia IX. inak, ako s pomocou Panny Márie...

11. februára 1929 sa uzavreli Lateránske zmluvy z iniciatívy kardinála Gasparriho, čím vznikol Vatikánsky mestský štát na čele s vtedajším pápežom Piom XI.

A teraz nám ešte ostali 2 udalosti, ktoré si už pamätáme. Ak navštívime obec Hermanovce, ktorá leží neďaleko, stačí medzi staršími ľuďmi po skončení svätej omše spomenúť pána profesora Hlaváča a už sa „neoslobodíte“. Tento muž svätého života zomrel 11. februára 1983.

A posledná udalosť je smutná, ale aj unikátna zároveň. Z 266 pápežov sa totiž v dejinách Cirkvi len štyria rozhodli dobrovoľne opustiť tento úrad. Naposledy takto šokoval svet Benedikt XVI. 11. februára 2013.