„Deti moje, nemilujme len slovom a jazykom, ale skutkom a pravdou“ (1 Jn 3, 18). Tieto slová apoštola Jána vyjadrujú imperatív, ktorému sa nijaký kresťan nemôže vyhnúť.“

 

Týmito slovami začína posolstvo Svätého Otca Františka k  1. svetovému dňu chudobných, ktoré zverejnil vo Vatikáne 13. júna 2017 na sviatok sv. Antona Paduánskeho. Všetci vieme, akí drahí a vzácni sú v očiach Sv. otca práve chudobní ľudia. Ustanovenie tohoto nového svetového dňa nás o tom všetkých len presviedča.

1.  svetový deň chudobných sa bude sláviť na 33. nedeľu v cezročnom období, pred Nedeľou Krista Kráľa. V tomto roku pripadá práve na dnes 19. novembra 2017. Sv. otec vyzýva kresťanské spoločenstvá, aby sa v týždni pred Svetovým dňom chudobných usilovali vytvoriť viaceré príležitosti na stretnutie a priateľstvo, solidaritu a konkrétnu pomoc.

V našej farnosti sa konkrétnu pomoc núdznym snažíme prejaviť a poskytnúť počas celého roka. Dnes, v 1. svetový deň chudobných, chceme spolu s ľuďmi v núdzi a za nich sláviť v našom farskom kostole Eucharistiu o 10.30 hod.

 

A na záver opäť slová Sv. otca:

„Tento nový svetový deň nech sa stane silným apelom na naše svedomie ako veriacich, aby v nás vzrástlo presvedčenie, že ak sa delíme s chudobnými, umožní nám to hlbšie pochopiť pravdu evanjelia. Chudobní nie sú problémom: sú zdrojom, z ktorého máme čerpať, aby sme vedeli prijať a prežívať podstatu evanjelia.“

foto