Každý z nás veriacich prežíva svoju vieru inak. Sme rôzni v mnohom a výnimkou nie je ani osobný duchovný život. Niektorí veriaci pravidelne chodia na každú svätú omšu denne, niektorým stačí nedeľná účasť. No nemálo je tých, ktorí sledujú aj to, čomu, resp. komu je zasvätený konkrétny deň v cirkevnom kalendári.

Ak pripadá v deň spomienka na významného svätca, tak pri počutí jeho mena sa nám môže vybaviť v mysli životopis výnimočnej osobnosti, ktorú Cirkev všetkým ukazuje za príklad hodný nasledovania. Ako si však vysvetliť sviatok „posviacky Lateránskej baziliky“?

Každá konfesia má svoj hlavný chrám. Pre nás katolíkov je to práve Laterán. Pôvod pochádza od mena pôvodných vlastníkov pôdy, na ktorých bazilika stojí. Ide o rodinu Lateranensi, ktorá v čase vlády cisára Nerona upadla do jeho nemilosti, pričom pozemok bol zoštátnený. Vyrástli tam kasárne rímskych légií, ale po udelení slobody kresťanom, po tzv. Milánskom edikte r. 313 za vlády Konštantína, bol pozemok darovaný kresťanom a na jeho pôde sa začalo so stavbou baziliky, ktorá bola 10 storočí sídelnou bazilikou rímskeho biskupa. V roku 1305 odišiel pápež do Avignonu, no po návrate z Francúzska sa už v Lateráne rímski biskupi neusídlili, ale preniesli sídlo do Vatikánu, kde sú až dodnes. Laterán však ostal jednou zo 4 patriarchálnych bazilík, pričom priľahlý palác je sídlom rímskeho vikariátu. Na pôde Lateránu sa uskutočnilo 5 koncilov. Príznačné je, že oproti je socha sv. Františka, ktorý sa zjavil vo sne pápežovi Inocentovi III., a to práve v momente, kedy podopieral rúcajúci sa Laterán, symbol univerzálnej Cirkvi. V bazilike sa nachádzajú aj vzácne relikvie − lebky sv. Petra a sv. Pavla.

Na záver treba dodať, že v priľahlom paláci boli podpísané Lateránske zmluvy, na základe ktorých vznikol samostatný vatikánsky štát. Stalo sa tak 11. februára 1929. Ostáva zvláštnou náhodou fakt, že presne na deň o 84 rokov neskôr ohlásil pápež Benedikt XVI. svoju abdikáciu. No podľa cirkevných analytikov tieto dátumy nemajú žiaden súvis a ide len o zvláštnu zhodu okolností.

foto