2. Sviatok Božieho milosrdenstva

O ustanovení Sviatku Božieho milosrdenstva sa dočítame v Denníčku sv. Faustíny. Píše: „Keď som odišla zo spovednice, začula som slová: ...Túžim, aby bol ustanovený sviatok milosrdenstva. Chcem, aby obraz, ktorý namaľuješ štetcom, bol slávnostne posvätený na prvú nedeľu po Veľkej noci. Táto nedeľa nech je sviatkom milosrdenstva.“

Štrnásť zjavení Pána Ježiša sv. sestre Faustíne, opísaných v jej duchovnom Denníčku, je venovaných práve ustanoveniu tohto sviatku.

Sviatok Božieho milosrdenstva Cirkev slávi druhú veľkonočnú nedeľu, ktorú dnes všeobecne poznáme aj pod názvom Nedeľa Božieho milosrdenstva. Pred 36 rokmi v liturgickom kalendári všeobecnej Cirkvi taký sviatok neexistoval. Ako prvý ho vo svojej diecéze zaviedol kardinál Franciszek Macharski, krakovský arcibiskup, v roku 1985. Od 30.4.2000, keď sestru Faustínu kanonizoval Ján Pavol II., sa sviatok slávi v celej Cirkvi.

V túto nedeľu si nanovo uvedomujeme, že dielo spásy má svoj pôvod v Božom milosrdenstve. Práve na tento deň je určené evanjelium, ktoré opisuje, ako Pán Ježiš ustanovuje sviatosť zmierenia, ktorú sám nazýva trónom milosrdenstva. (Den. 1485)

„V tejto sviatosti môže každý človek zvláštnym spôsobom zakúsiť milosrdenstvo, totiž tú lásku, ktorá je mocnejšia než hriech.“ (Enc. J. P. II.)

Ježiš podáva svoju ruku biednemu hriešnikovi, ktorý potrebuje cítiť teplo milujúceho srdca. Preto aj sviatosť pokánia máme chápať ako osobné dôverné stretnutie s milujúcim Bohom, ktorý za každý hriech už trpel a teraz chce nás kajúcnikov z neho vyliečiť. Mnoho ľudí nechce ísť na spoveď či už z osobných dôvodov, alebo sa hanbia. Pápež František na túto tému hovorí: „Sú ľudia, ktorí majú strach pristúpiť k spovedi, zabúdajúc na to, že tam nestretávame krutého sudcu, ale nesmierne milosrdného Otca. Je pravda, že keď vstupujeme do spovednice, cítime trochu hanby. To sa stáva všetkým, všetkým nám, ale musíme pamätať, že aj toto zahanbenie je milosťou, ktorá nás pripravuje na objatie Otca, ktorý zakaždým odpúšťa a vždy odpúšťa všetko.“ Úprimná spoveď nielenže nám otvára nebo, ale už tu, na tejto zemi, nám prináša hlboký pokoj. Čítal som, že až 70 % ľudí by nemuselo byť na psychiatrii, keby vyhľadalo kňaza a vyznali sa zo svojich hriechov, ktoré im zaťažujú svedomie.

Pri tohtoročnej slávnosti Nedele Božieho milosrdenstva na sídlisku KVP v Košiciach kardinál Tomko veriacim povedal: „Boh má jedno meno. To pravé, to, ktoré ho identifikuje − Milosrdenstvo. On nie je iba milosrdný, on je milosrdenstvo, lebo on je láska a tá láska je milosrdná. Boh sa k nám hlási, hoci sme slabí a hriešni. On rešpektuje našu slobodu, ale zároveň rešpektuje aj našu vôľu, našu dobrú vôľu. Keď my uznáme svoje hriechy, on na nás uplatní svoje veľké nekonečné milosrdenstvo.“

Ježiš nám dal jasný odkaz: „Žiadna duša nebude ospravedlnená, kým sa s dôverou neobráti k môjmu milosrdenstvu.“

Pred samotným sviatkom sa koná deväťdňová Novéna k Božiemu milosrdenstvu, ktorá začína na Veľký piatok. Ježiš povedal svätej sestre Faustíne: „Túžim, aby si počas týchto deviatich dní privádzala duše k prameňu môjho milosrdenstva, aby načerpali silu, úľavu a všetky milosti, ktoré budú potrebovať v ťažkostiach života, a zvlášť v hodine smrti. Každý deň privedieš do môjho srdca inú skupinu duší a ponoríš ich do mora môjho milosrdenstva... A duši, ktorú privedieš k prameňu môjho milosrdenstva, nič neodmietnem ..." (Den. 1209)

(pokračovanie nabudúce)