Naša generácia je naozaj šťastnou, ak si uvedomíme, aké milosti nám Boh ponúka. Už Ježiš pripomínal učeníkom, akí sú omilostení, že vidia to, čo iní spravodliví a proroci vidieť nemohli (Mt 13, 17).

My nielenže sme prežili Veľké jubileum v roku 2000, kedy sv. Ján Pavol II. ako prvý pútnik prešiel Svätou bránou na polnočnej sv. omši v roku 1999, ale dostali sme podobnú milosť aj v roku 2008 cez emeritného pápeža Benedikta XVI., kedy sme slávili Rok sv. Pavla.

V dejinách Cirkvi sa tradícia svätých rokov začala písať pápežom Bonifácom VIII. v roku 1300. Odvtedy Cirkev zažila spolu 26 svätých a 19 mimoriadnych svätých rokov.

Pápež František nás však prekvapil niečím naozaj výnimočným. 8. decembra 2015 otvoril Rok Božieho milosrdenstva (Misericordiae vultus) na 50. výročie ukončenia II. vatikánskeho koncilu.

Týmto gestom Svätého Otca sme dostali mimoriadnu možnosť na nápravu nášho života. Na Slovensku dnes totiž nezažívame prenasledovanie Cirkvi ako v rokoch 1948 − 1989 a môžeme si slobodne v kresťanských kníhkupectvách zakúpiť aj príslušnú literatúru súvisiacu s rokom milosrdenstva, či už je to Denníček svätej sestry Faustíny, prípadne iné knihy súvisiace s formovaním nášho duchovného života v tomto milostivom čase, ktorý nám pápež ponúka. Milosrdenstvo je pre každého a dáva možnosť odpustenia hriechov vo sv. spovedi. Stačí len prísť...

V Sabinove budeme dokonca mať aj Jubilejnú bránu, a teda nemusíme ani putovať do Večného mesta, aby sme prekročili jednu zo 4 brán pápežských bazilík, hoci, samozrejme môžeme.

Čo k tomu dodať? Božie milosrdenstvo sa nám ponúka plným priehrštím a priamo nás vyzýva, aby sme si z toho prameňa nabrali. Je to šanca, ktorú by sme nemali premeškať, keďže nevieme ani dňa, ani hodiny....