Letné prázdniny sú obdobím výletov, stanovačiek, chatovačiek, festivalov a rôznych iných podujatí. A k nim jednoznačne patria aj letné tábory. A ako to už u nás býva zvykom, aj tento rok sme sa pustili do prípravy tejto udalosti. My, saleziánska rodina, sme však tentokát spojili sily aj s celou farnosťou a vydali sme sa na 6 dní do krásnej prírody Slovenského raja. Podarilo sa nám nazbierať takmer 50 detí, o asistenciu sa postaralo približne 20 animátorov a duchovnú službu nám po celý čas robil don Pavol Seman.

Celý týždeň sa niesol v duchu rodiny, a preto boli aj deti porozdeľované do skupiniek – rodín na čele s mamou a otcom, a všetci sme si spoločne nažívali v dedinke „Gadžorajovce“. Ako v správnej dedine, aj k nám chodil poštár, mali sme vlastnú COOP Jednotu, dedinský rozhlas aj autobusovú zastávku a na čele stál spravodlivý starosta. Rodiny dostali hneď na začiatku za úlohu vyrobiť si vlastný erb a symbol, ktoré ich sprevádzali celým táborom. A, samozrejme, ako skutočné rodiny, ani my sme to nemali vždy ľahké. Súťažili sme o drahocenné body v rôznych disciplínach, vyzývali iné rodiny na súboje, merali si sily v dedinských otázkach a dokonca aj v dedinských prácach. Naučili sme sa narábať s lopatou, kosou aj kosákom, vidlami, fúrikom aj pílkou, vyskúšali sme si pomáhať aj v susednej dedine a, samozrejme, okúsili sme aj značnú časť Slovenského raja pri namáhavej, no o to krajšej túre cez Kláštorisko až na Tomášovský výhľad.

Každý deň sme sa budili do slnečného rána, teplota sa držala horúcej 30-ky a nie vždy bolo jednoduché súťažiť alebo len sedieť v takom teple, no s Božou pomocou sa nám podarilo všetko dotiahnuť do úspešného konca. Každodenná svätá omša nás povzbudzovala vytrvať a taktiež popri všetkých hrách a súťažiach nezabúdať na Toho, kto je najpodstatnejší v našej dedine. A nakoniec po takmer týždňovom boji konečne prišlo na vyhodnotenie a za odmenu každý dostal okrem iného aj tričko so zaujímavou potlačou našej dedinky.

A na záver naše veľké ĎAKUJEM patrí všetkým zúčastneným, ktorí sa zaslúžili o toto dielo a ktorí sa postarali o jedinečnú atmosféru počas celého tábora, špeciálne ďakujeme nášmu profesionálnemu zdravotníkovi Cinikovi, donovi Paľovi Semanovi, nášmu starostovi Šimonovi a taktiež každému, kto sa modlil za nás aj za počasie, ktoré bolo naozaj celý týždeň požehnané.

A tak nám už len ostáva veriť, že o rok sa vidíme znova! :)

foto