Dielo založené na záchranu mládeže svätým Jánom Boscom poznáme pod názvom saleziánska rodina. Skladá sa z troch zložiek, ktorú založil samotný Ján Bosco – saleziáni, Dcéry Márie Pomocnice a saleziáni spolupracovníci a z ďalších 27 zložiek, ktoré sprája don Boscov duch a jeho poslanie.

Saleziáni spolupracovníci – ide o verejné zhromaždenie veriacich katolíkov – laikov i diecéznych kňazov, ktoré sa venuje širokému mládežníckemu hnutiu a ľudovému apoštolátu. Don Bosco už od počiatku zamýšľal organizovať spolupracovníkov svojho diela. V roku 1876 jasne definoval ich životný projekt v „Pravidlách saleziánskych spolupracovníkov“, ktoré napísal a následne schválila Cirkev. Vo svete je nás okolo 30 000 saleziánov spolupracovníkov a saleziánok spolupracovníčok. Pod týmto upraveným názvom fungujeme od 8. decembra 2013, kedy bol náš Projekt apoštolského života obnovený (ten obsahuje Štatút – charta našej identity, projekt zakladateľa, normy týkajúce sa animovania a riadenia Združenia a Pravidlá – konkrétne a praktické aplikovanie Štatútu).

Saleziánske dielo na Slovensku začína rokom 1924 príchodom prvých slovenských saleziánov. Koncom 70.-tych a začiatkom 80.-tych rokov vznikajú prvé apoštolsky činné spoločenstvá, ktoré v ilegalite pôsobiaci saleziáni sformovali do podoby dnešného Združenia. Spomedzi 29 stredísk Združenia na Slovensku je jedným z nich aj stredisko v Sabinove. Jeho činnosť sa datuje od roku 1993. Prví „sabinovskí“ saleziáni spolupracovníci zložili prísľub (jeho zmyslom je vyjadrenie odhodlania prežívať krst podľa Projektu apoštolského života) už v roku 1991. Naše stredisko má k roku 2015 74 členov. Z toho je 39 členov cezpoľných a 35 miestnych, Sabinovčanov. Tohto času máme jedného ašpiranta (osoba pripravujúca sa 2. rok na vstup do Združenia).

Čo robíme? Naším základným poslaním je apoštolát vo farnostiach, v ktorých žijeme. Zameriavame sa na ľudskú a kresťanskú výchovu detí a mládeže, ale venujeme sa aj snúbencom, manželom a rodinám. Snažíme sa však podľa svojich schopností slúžiť všetkým, čo nás potrebujú. Rozbiehame a vedieme mládežnícky apoštolát, organizujeme výlety, letné tábory, rôzne súťaže, ale aj duchovné cvičenia pre mládež i dospelých.

Ako to robíme? Svoj apoštolát sa snažíme vykonávať spoločne, vo vzájomnej spolupráci vo vnútri Združenia, v spolupráci s ostatnými zložkami saleziánskej rodiny, ale i v spolupráci s kýmkoľvek v Cirkvi i mimo nej, ak mu leží na srdci dobro mládeže. Saleziáni spolupracovníci sa snažia podľa svojich možností pôsobiť v rozličných štruktúrach – kultúrnych, spoločenských, ekonomických i politických, najmä ak zasahujú do výchovy mládeže a do života rodín.

Aby sme mohli dobre slúžiť iným, musíme byť pevne zakotvení v Bohu, ktorý nás k tejto službe povolal. Nemáme žiadne povinné špeciálne modlitby alebo pobožnosti. Modlitba v saleziánskom duchu je jednoduchá a plná dôvery, radostná a preniknutá apoštolským zápalom. V duchu sv. Františka Saleského sa usilujeme premeniť celý život na modlitbu.

Ako sa možno stať saleziánom spolupracovníkom? Ak niekoho priťahuje práca s mládežou a s ľudovými vrstvami, dovŕšil 18 rokov a cíti, že ho Boh volá ku trvalejšej spolupráci na projekte dona Bosca – musí absolvovať zodpovednú prípravu. Počas nej sa zoznámi so saleziánskou rodinou, nadviaže osobné vzťahy so spolupracovníkmi, prehĺbi svoj život viery a zapojí sa do apoštolátu. Príprava končí prísľubom, ktorý má morálnu záväznosť, nie právne dôsledky.

Deti a mladí vo veku od 6 do 30 rokov prichádzajúci do saleziánskeho strediska pracujú pod názvom DOMKA – Združenie saleziánskej mládeže – je to občianske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou. V 30 strediskách po celom Slovensku ponúka deťom a mladým ľuďom nielen zmysluplné využitie voľného času, ale najmä priateľské vzťahy, rodinnú atmosféru, možnosť osobného rastu a mnoho ďalšieho. V Sabinove má DOMKA 170 členov. Pravidelne sa stretáva počaš školského roka 6 dievčenských stretiek, 5 chlapčenských a 1 „miešané“ stretko. V piatok a v nedeľu je oratko. Je miestom, kde sa mladí a deti stretávajú pod vedením saleziánov a animátorov a snažia sa o svoj osobný a kresťanský rozvoj. Jeho neodmysliteľným prvkom je veselý a radostný štýl práce, zábavy, vzťahov a prežívania viery.