Ružencové bratstvo je organizovaná skupina veriacich, ktorá si osobitným spôsobom uctieva Pannu Máriu cez modlitbu posvätného ruženca. Cieľom každého člena ružencového bratstva je zároveň aj snaha o neustály pokrok v láske k Bohu a ľuďom.

Tam, kde sa veriaci ľudia stretávajú, kde spolu niečo vytvárajú, sú potrebné aj pravidlá. Plynulý chod ružencových bratstiev zabezpečujú Stanovy, ktoré sú záväzné pre všetky bratstvá na Slovensku a vydalo ich Dominikánske mariánske centrum v Košiciach. Tie vnášajú poriadok v každej oblasti členstva Živého, Svätého i Večného ruženca.

V našej farnosti sa traduje vznik ružencového bratstva už od roku 1895. Samozrejme, že počas takejto doby prešlo aj určitými zmenami, no cez modlitbu ruženca členovia bratstva vymodlili veľa dobrých a osožných vecí pre Cirkev, našu farnosť a veriacich.

Aj v mesiacoch október a november 2015 prebehla reforma nášho ružencového bratstva v súlade so Stanovami a so súhlasom miestneho správcu našej farnosti.

Reforma pozostávala zo zápisu všetkých doterajších aj nových členov, ktorí vyplnením prihlášky a podpisom nanovo potvrdili svoje členstvo.

Členom RB môže byť pokrstený katolík, ktorý má minimálne 9 rokov, ktorý sa slobodne rozhodne, že na seba vezme práva a povinnosti vyplývajúce z členstva a vyberie si formu modlitby posvätného ruženca, ktorá mu najviac vyhovuje.

Po ukončení reformy a následnom sčítaní prihlášok ružencové bratstvo k 31. 12. 2015 pozostáva z členov:

  • Živého ruženca v počte 306 – 15 úplných 20 členných ruží a jedna tzv. otvorená ruža;
  • Svätého ruženca v počte 70 členov
  • Svätého ruženca v počte 6 členov.

Každá ruža si následne zvolila na obdobie nasledujúcich troch rokov svojho horliteľa.

Horlitelia si potom zvolili horliteľa bratstva p. Dobrovičovú Máriu, tiež na obdobie troch rokov.

Ružencové bratstvo je otvorené spoločenstvo, tzn., že kedykoľvek sa môžete stať členom a modliť sa na úmysly Cirkvi, farnosti...

foto