Oslavy titulárnej slávnosti Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa, patróna farského kostola, farnosti a mesta, sa tohto roku termínovo stretávajú s oslavami 700. výročia prvej písomnej zmienky o obci Jakubovany – našej filiálke, ktoré sa už dlhodobo pripravujú na posledný augustový víkend. Preto na stretnutí Farskej rady a po dohode so starostom a zastupiteľstvom obce Jakubovany sme sa rozhodli spojiť Farský deň 2014 s oslavami v Jakubovanoch tak, že sa bude konať trocha netradične: bude trvať nie jeden, ale tri dni a nebude prebiehať iba v Sabinove, ale aj vo filiálke Jakubovany.

Ubehlo už 700 rokov, čo sa objavila prvá písomná zmienka o obci Jakubovany, ktorá je súčasťou našej farnosti, a preto sa chceme spolu s Jakubovancami podeliť o radosť a ďakovať Pánu Bohu, že nám doprial dožiť sa takého krásneho jubilea a osláviť ho spoločne. Všetkých farníkov teda srdečne pozývame a dúfame, že si každý vyberie aspoň niečo z bohato pripraveného programu.

Nepriamo oslavy začínajú už túto nedeľu (24. 8.) požehnaním nového kríža na miestnom kopci, zvanom „Hejtka“, ktoré začne o 14.00 hod. pri kostole v Jakubovanoch modlitbou krížovej cesty: „Kríž ako symbol spásy viedol životom našich otcov a matky...“ za účasti hostí z moravských Vacenovic, sprevádzaných duch. otcom Viliamom Gavulom.

Vo štvrtok 28. augusta večer budeme prosiť o Božie požehnanie celej našej farnosti a úspešné zvládnutie všetkých pripravovaných aktivít pri adorácii pred sviatosťou Oltárnou v malom kostole v Sabinove od 19.30 do 24.00 hod.

V piatok 29. augusta, v deň pamiatky na umučenie sv. Jána Krstiteľa, ktorý o Ježišovi Kristovi vydal svedectvo: „Ja som hlas volajúceho na púšti: vyrovnajte cestu Pánovi“ a zároveň náš farský deň, sa tešíme na stretnutie pri sv. omšiach dopoludnia vo farskom kostole.

Popoludní Vás radi uvidíme v Jakubovanoch o 14.00 hod. u Jána, ale Nepomuckého, ktorý nás pozýva ku svojej kaplnke nad dedinou (po ceste od kostola, okolo ihriska...) načerpať vodu zo studnice našich otcov v duchovno-historickom pásme o sv. Cyrilovi a Metodovi s kňazom spišskej diecézy vdp. Donátom Čarnogurským.

Sobota 30. augusta sa bude niesť v športovo-zábavnom duchu na miestnom futbalovom ihrisku, kde sa uskutoční športové popoludnie pre deti. Deti budú mať možnosť zabaviť sa pri rôznych súťažiach, atrakciách a workshopoch, ktoré pripravujú a tešia sa na vás naši animátori.

Nedeľa 31. augusta 2014 bude vyvrcholením osláv. Začneme slávnostnou sv. omšou o 10.30 hod. v kostole v Jakubovanoch, ktorú bude celebrovať prof. ThDr. Cyril Hišem, PhD., dekan TF KU v Košiciach.

V popoludňajšom programe o 13.30 hod. v areáli základnej školy po oficiálnej časti vystúpia okrem našich súborov aj zahraniční hostia z Poľska. Najväčším ťahákom, v čo aj veríme, bude ľudová hudba Kandráčovci. Večer zakončíme veselo pri muzike s ohňostrojom.

Ešte raz srdečne pozývame všetkých.

Podrobné informácie nájdete aj na webovej stránke http://www.obecjakubovany.sk/

foto foto foto