V týchto dňoch si pripomíname tri výročia, ktoré súvisia s pápežom Piom XI.: 6. februára 1922 bol zvolený za pápeža, 10. februára 1939 zomrel a 11. februára 1929 sa zaslúžil o vznik štátu Vatikán.

Achille Ambroso Ratti sa narodil 31. mája 1857 v meste Desio neďaleko Milána. Pôsobil ako riaditeľ Ambrosiánskej a neskôr Vatikánskej knižnice, bol nunciom v Poľsku, milánskym arcibiskupom, kardinálom. Po ukončení konkláve (z lat. con clave – pod kľúčom) dekan kardinálskeho zboru z balkóna baziliky sv. Petra oznámil „habemus Papam“ – máme pápeža. Nový pápež prijal meno Pius XI.

Bol zdatným turistom a športovcom, miloval knihy. Svoju pracovňu nazval „osobná knižnica“. Odvtedy sa pápežova pracovňa takto nazýva.

Okrem iných napísal encykliku Quadragesimo anno, ktorú vydal pri príležitosti encykliky Rerum novarum pápeža Leva XIII. o sociálnych otázkach, ktorá je dodnes podkladom pre ekonomické programy mnohých kresťanskodemokratických strán.

Dňa 11. 2. 1929 boli medzi pápežom a štátom Taliansko podpísané „Lateránske dohody“. Akt podpisu sa konal v Lateránskom paláci, ktorý susedí s bazilikou sv. Jána v Lateráne. Na území Ríma vznikol nový štát s rozlohou 44 hektárov. Práva exteritoriality získala pápežská rezidencia Castel Gandolfo neďaleko Ríma. Vatikán má približne tisíc obyvateľov, vlastnú zástavu, ktorá má dve polia – biele a žlté. Oficiálnym tlačovým orgánom sú noviny Osservatore Romano. Má vlastnú rozhlasovú stanicu, nemocnice, požiarnu ochranu. Na ochranu historických pamiatok, aj ako čestná stráž, slúži „švajčiarska garda“. Vatikán je jediný štát na svete, kde existuje sociálny zmier. Vatikánski úradníci odovzdávajú svoj prvý plat na fond „Pro funeze“, určený na krytie výdavkov spojených s ich pohrebom.

Pápež Pius XI. bol odporcom totalitných ideológií. Venujme mu tichú spomienku a modlitbu.

foto