Anglický spisovateľ, esejista, novinár a katolícky filozof Chesterton vo svojom posolstve napísal: „Až keď pochopíme život ako dar, svet ako zázrak, ráno ako začiatok dobrodružnej cesty, druhého človeka ako radostné stretnutie a príležitosť, stavajú sa obyčajné veci neobyčajnými.“

Toto vo svojom živote pochopili mnohí zakladatelia rehoľných rádov a kongregácií, zároveň vycítili, čo v životných pomeroch svojej doby prekážalo dosiahnutiu skutočného šťastia človeka.

V zmysle chariziem mnohí ich nasledovníci – rehoľné sestry, rehoľní kňazi i bratia sa aj v súčasnosti venujú mnohým pastorálnym, pedagogickým, charitatívnym a sociálnym úlohám. Aj dnes sa ponúka široké pole pôsobnosti, čo dáva príležitosť, aby sa v ich živote mnohé obyčajné veci stali neobyčajnými. „Zasvätený život môže prebudiť svet“, povedal pápež František ako výzvu pre Rok zasväteného života. Prvoradou úlohou zasvätených mužov a žien je dotknúť sa ľudských sŕdc, svedomí, ľudských osudov, a tak dať ľuďom okúsiť, že Kristovo spásonosné dielo sa napĺňa už teraz.

Túto skutočnosť mali možnosť prezentovať na farskom dni v Sabinove dňa 29. augusta 2015, v deň titulárnej slávnosti Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa, patróna kostola a mesta. Zúčastnilo sa ho približne 20 rehoľných sestier, kňazov i bratov. Farský deň svojou prítomnosťou obohatili sestry z Kongregácie školských sestier de Notre Dame z Beckova, Kongregácie milosrdných sestier Svätého kríža z Lúčky, Congregatio Jesu z Prešova, Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa zo Spišskej Novej Vsi, Kongregácie školských sestier sv. Františka zo Žiliny, Inštitútu dcér Márie Pomocnice, kňazi z rehole jezuitov z Prešova, saleziánov zo Sabinova, redemptoristov z Radvane a z rehole sv. Augustína z Košíc.

Ďakujeme za pozvanie p. dekanovi Ladislavovi Cichému, farskej rade a všetkým organizátorom tejto milej akcie. Predovšetkým chceme poďakovať hlavnému celebrantovi sv. omše Jozefovi Mihokovi, CSsR za výstižné a povzbudivé slová homílie, ktorou všetkých vyzval k vernosti. V popoludňajších hodinách mohli vyššie spomínané sestry a rehoľní kňazi prezentovať svoju činnosť. Boli k dispozícii mnohé fotografie, propagačný materiál, výrobky a literatúra, ktorá okoloidúcich voviedla do charizmy a poslania jednotlivých kongregácií. Z nich čitateľ mohol vycítiť, že okrem nadprirodzeného cieľa zasvätení muži a ženy vedú ľudí, s ktorými žijú či pracujú k formovaniu správnych životných postojov a hodnôt.

Do budúcnosti chceme povzbudiť seba a všetkých ľudí farnosti Sabinov slovami emeritného pápeža Benedikta XVI: „Zverme svoju nádej Bohu. Nádej, ktorá sa obracia k Bohu, nie je nikdy len nádejou pre seba, ale vždy je tiež nádejou pre druhých. Neizoluje nás, ale robí nás solidárnymi v dobre, povzbudzuje nás, aby sme sa vzájomne vychovávali k pravde a k láske.“

foto